
Ανακαλύψεις για το υδρογόνο και την υγεία του εντέρου
Η έρευνα γύρω από το υδρογόνο και τη λειτουργία του εντέρου έχει προκαλέσει θετική αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο. Επιστήμονες από τη Μελβούρνη αποκάλυψαν πώς παράγεται και χρησιμοποιείται το υδρογόνο στο ανθρώπινο έντερο. Αν και είναι γνωστό για την ικανότητά του να προκαλεί αέρια, το υδρογόνο έχει επίσης θετική συμβολή στην υγεία του εντέρου.
Η μελέτη και τα ευρήματα
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Hudson ηγήθηκαν μιας διεθνούς ομάδας που ανέλυσε πώς οι μικροοργανισμοί ελέγχουν τα επίπεδα υδρογόνου στο έντερο. Το υδρογόνο παράγεται φυσικά όταν τα βακτήρια ζυμώνουν τις αδιάλυτες υδατάνθρακες από τη διατροφή μας. Ένα μέρος αυτού του αερίου εκπνέεται, ενώ μεγάλο ποσοστό ανακυκλώνεται από άλλα βακτήρια του εντέρου και το υπόλοιπο αποβάλλεται μέσω των αερίων.
Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Caitlin Welsh, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το υδρογόνο διαδραματίζει έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκκρίνουν περίπου ένα λίτρο αερίου καθημερινά, εκ των οποίων το ήμισυ είναι υδρογόνο. Ωστόσο, το υδρογόνο είναι πολύ περισσότερα από απλά το αέριο πίσω από τα αέρια – είναι ένας κρυφός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία του εντέρου.
Σημασία της έρευνας
Η μελέτη δείχνει ότι το υδρογόνο διαμορφώνει το μικροβίωμα του εντέρου με απροσδόκητους και ποικίλους τρόπους. Βοηθά ορισμένα ευεργετικά βακτήρια να αναπτυχθούν στο έντερο και υποστηρίζει την πεπτική διαδικασία. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα τονίσει την ανάγκη για περαιτέρω κατανόηση της λειτουργίας του εντέρου, ώστε να σχεδιαστούν νέες θεραπείες για γαστρεντερικά προβλήματα.
Ο συν-συγγραφέας, Καθηγητής Chris Greening, που ηγείται της ομάδας Μικροβιολογίας One Health στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Ανακάλυψης του Πανεπιστημίου Monash, ανέφερε ότι το υδρογόνο είναι κεντρικό στη λειτουργία του εντέρου. Η παραγωγή αερίων στο έντερο είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Το υδρογόνο παράγεται σε μεγάλες ποσότητες όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν την τροφή και στη συνέχεια χρησιμοποιείται από άλλους μικροοργανισμούς για ενέργεια.
Ωστόσο, η υπερβολική παραγωγή υδρογόνου μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα στο έντερο. Ανωμαλίες στα επίπεδα υδρογόνου σχετίζονται με λοιμώξεις, πεπτικές διαταραχές και ακόμη και καρκίνο, και συχνά μετρώνται σε αναπνευστικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της υγείας του εντέρου.














