Προσδοκίες για την ισχυροποίηση μιας «συμμαχίας του Νότου» με αιχμή το μεταρρυθμιστικό προφίλ, που εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας θα γέρνει τη ζυγαριά προς όφελος (και) των ελληνικών συμφερόντων, καλλιεργεί στην κυβέρνηση η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ιταλίας – «μια εξαιρετική», κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέλιξη για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την προσοχή στραμμένη κυρίως στις απαιτήσεις και τις νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν στη μετα-COVID εποχή, το Μαξίμου προσβλέπει σε αλλαγή συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα από την ενίσχυση της μετριοπάθειας σε κρίσιμες συνεδριάσεις των Ευρωπαίων στις Βρυξέλλες απέναντι σε «φωνές» και τακτικές λαϊκισμού «που η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει ακριβά», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Μιλούν συγκεκριμένα για νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών και σύμπλευση Ελλάδας και Ιταλίας «σε γραμμή μεταρρυθμίσεων και πράσινων παρεμβάσεων», πέρα από τους ήδη στενούς διπλωματικούς δεσμούς και τη συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα μέσα από πολυμερείς οργανισμούς.
Προσδοκίες
Οι δίαυλοι πάντως επιδιώκεται να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερο για τη θωράκιση του ελληνοϊταλικού άξονα κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία, που αποτελεί προφανώς προτεραιότητα και της νέας κυβέρνησης Ντράγκι. Ενδεικτική για τις υψηλές προσδοκίες της ελληνικής πλευράς είναι η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (Bloomberg TV) για τον Ντράγκι ότι «θα κάνει πολλά ώστε να αλλάξουν τα στερεότυπα σχετικά με τον Βορρά και τον Νότο, που εκτιμώ ότι αποτελούν κληροδότημα της προηγούμενης δεκαετίας».
Σύμφωνα με το tanea.gr: με το πρωθυπουργικό σκεπτικό, ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η κυβέρνησή του (ένα μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών) μπορούν να προωθήσουν έναν πιο ισχυρό και παραγωγικό ρόλο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που σηκώνουν ακόμη το βάρος του δημόσιου χρέους, το οποίο μάλιστα διογκώνεται στην εποχή της πανδημίας. Επιπλέον από το Μαξίμου στέκονται ειδικότερα στις «καλές σχέσεις» Μητσοτάκη – Ντράγκι αλλά και στην κοινή οπτική, όπως λένε, των δύο ηγετών σε μία διευρυμένη ατζέντα: για την οικονομία και τις επενδύσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ευρύτερα για τα ενεργειακά και τις συνέργειες στον πράσινο μετασχηματισμό, που το Μαξίμου διατηρεί ψηλά στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας.
Η γνωριμία
«Κομίζει τεράστια αξιοπιστία…» ήταν η πρόσφατη αποστροφή του Μητσοτάκη για τον ιταλό ομόλογό του, ο οποίος έχει πολυετή γνωριμία και με τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ο Πρωθυπουργός τον είχε συναντήσει διά ζώσης για τελευταία φορά στο τέλος του 2019 και συγκεκριμένα στο Μαξίμου, τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, για συζητήσεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, παρουσία μεταξύ άλλων και του Στουρνάρα, καθώς και στη Φρανκφούρτη αργότερα τον Δεκέμβριο, όταν ο Ντράγκι είχε ήδη εγκαταλείψει την προεδρία της ΕΚΤ.
Σε εκείνο το γεύμα στη Φρανκφούρτη είχε στηθεί «πηγαδάκι» ανάμεσα στον Μητσοτάκη, στον Ντράγκι και στην Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο η γνωριμία γυρνάει ακόμα πιο πίσω στον χρόνο. Και αυτό γιατί ήδη από τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή του Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ το 2016, το επιτελείο του στην Πειραιώς είχε θέσει σε άμεση προτεραιότητα μια συνάντησή του με τον ισχυρό τότε άνδρα της ΕΚΤ. Η συνάντηση είχε γίνει και ο Mr «whatever it takes» («ό,τι χρειαστεί»), όπως είναι η ιστορική φράση Ντράγκι για τη σταθερότητα του ευρώ, είχε ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις Μητσοτάκη σχετικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας