Με βαθιά συγκίνηση και σε κλίμα παγκόσμιας ενότητας, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Απριλίου 2025 η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Περισσότεροι από 250.000 πιστοί από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στη Ρώμη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αγαπημένο Ποντίφικα, ενώ το «παρών» έδωσαν και κορυφαίοι ηγέτες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εξόδιος ακολουθία, λιτή και βαθιά συγκινητική, τελέστηκε υπό την προεδρία του Καρδινάλιου Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, με αναφορές στο έργο του Φραγκίσκου για την ειρήνη, τη φτώχεια και το διάλογο μεταξύ των λαών. Μετά την κηδεία, η σορός μεταφέρθηκε και τάφηκε στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπως ήταν η επιθυμία του.
Η τελετή ταφής του πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε στη Ρώμη, ενώ νωρίτερα είχε τελεστεί η επίσημη εξόδιος ακολουθία στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Περισσότεροι από 250.000 πιστοί πλημμύρισαν τη μεγάλη πλατεία και τους γύρω δρόμους, μετατρέποντας το κέντρο του Βατικανού σε έναν ατελείωτο ωκεανό από λευκά σημαιάκια και κεριά. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Βατικανού, οι προσκυνητές προέρχονταν από όλες τις ηπείρους, δείχνοντας την παγκόσμια απήχηση του πρώτου Πάπα από τη Λατινική Αμερική.
Η κηδεία ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί τοπική ώρα με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας υπό την προεδρία του Καρδινάλιου Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, Κοσμήτορα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων. Το Ευαγγέλιο διαβάστηκε στα ισπανικά, τη μητρική γλώσσα του Ποντίφικα, ενώ η ακολουθία τελέστηκε σε επτά γλώσσες, συμβολίζοντας την παγκόσμια διάσταση της αποστολής του.
Στη λειτουργία παρευρέθηκαν ηγέτες κρατών, βασιλικές οικογένειες και αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, διακρίθηκαν οι παρουσίες του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ενδεικτικό της σημασίας της στιγμής ήταν και το μήνυμα ενότητας και ειρήνης που απηύθυναν οι περισσότεροι ηγέτες με δηλώσεις τους πριν και μετά την τελετή.

Η σορός του Πάπα Φραγκίσκου, ενδεδυμένη με απλό λευκό άμφιο και το ποιμαντορικό σταυρό του, είχε τοποθετηθεί μπροστά από την κεντρική είσοδο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου μέσα σε ένα λιτό κυπαρισσένιο φέρετρο. Η επιλογή αυτή ήταν σύμφωνη με τη γνωστή ταπεινότητα που χαρακτήριζε τον Πάπα καθ’ όλη τη διάρκεια της διακονίας του.Καθώς η τελετή ολοκληρωνόταν, χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ ακούγονταν ψαλμοί και προσευχές σε πολλές γλώσσες.

Το Βατικανό, σεβόμενο την επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου, είχε φροντίσει η κηδεία να είναι απλή και λιτή, χωρίς μεγάλες τελετουργικές πομπές.Μετά την κηδεία, η σορός μεταφέρθηκε στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε ιδιαίτερα και είχε επισκεφτεί εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της παποσύνης του, τόσο πριν όσο και μετά από κάθε μεγάλο ταξίδι.
Εκεί, σε μια ιδιωτική και πιο σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε η ταφή του.Ο τάφος του βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στο παρεκκλήσι της Παναγίας «Salus Populi Romani», όπου βρίσκεται και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, προστάτιδας της Ρώμης. Λίγοι εκλεκτοί ήταν παρόντες: συγγενείς, στενοί φίλοι, μέλη της Κουρίας και αντιπροσωπεία καρδιναλίων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, γεννημένος ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, υπήρξε ο 266ος Επίσκοπος Ρώμης και ο πρώτος Πάπας εκτός Ευρώπης εδώ και περισσότερους από 1.200 χρόνια. Η εκλογή του το 2013 σήμανε την αρχή μιας νέας εποχής για την Καθολική Εκκλησία: μιας εποχής επικεντρωμένης στους φτωχούς, στο διάλογο μεταξύ θρησκειών και στην προάσπιση του περιβάλλοντος.Το έργο του αναγνωρίστηκε διεθνώς, ακόμη και από εκείνους που ανήκουν σε άλλες θρησκείες ή δεν ακολουθούν κάποια πίστη. Οι πρωτοβουλίες του για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη, το άσυλο και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών και των πολιτισμών του χάρισαν το σεβασμό παγκοσμίως.
Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του Καρδινάλιου Ρε κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του:«Ο Φραγκίσκος υπήρξε ο Πάπας της ελπίδας, ο ποιμένας των περιθωριοποιημένων, ο φάρος για έναν κόσμο διψασμένο για αγάπη και δικαιοσύνη. Το παράδειγμά του θα φωτίζει τα βήματά μας για πάντα».
Η Ρώμη αποχαιρέτησε σήμερα έναν από τους πιο αγαπητούς Ποντίφικες της σύγχρονης εποχής. Στους δρόμους της αιώνιας πόλης, οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα, ενώ σε κάθε γωνιά ακούγονταν τα λόγια:«Arrivederci, Papa Francesco – μέχρι να συναντηθούμε ξανά».