Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 3.478 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα αποτελεί το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της σταδιακής κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ο οποίος επιβαρύνει σήμερα πάνω από 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με την ένταξη των νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος περίπου 400 – 500 εκατ. ευρώ ο οποίος θα επιτρέψει από το 2022 ένα πρώτο «ψαλίδι» σε ένα φόρο που προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για ξένους και Έλληνες που επενδύουν στο ελληνικό real estate.
Η άσκηση προσομοίωσης
Όλα θα εξαρτηθούν από την άσκηση προσομοίωσης των 13.808 αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που θα αναλάβει να τρέξει τους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης άσκησης η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο θα αποκαλύψουν τα επιπλέον έσοδα στον ΕΝΦΙΑ που θα φέρει η ένταξη των 3.478 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα και η αύξηση των τιμών σε χιλιάδες περιοχές και θα καθορίσουν:
1. Τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ. Με το «λίφτινγκ» στην κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να σβήσει τις «φωτιές» που θα ανάψει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα είναι αυξημένες ακόμη και πάνω από 40%. Η μείωση των συντελεστών του κύριου ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζεται θα συνδυαστεί με την νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του φόρου ακινήτων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2022 και επανέλαβε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
2. Τη μείωση των συντελεστών ή την αύξηση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από το βασικό φόρο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ καθώς η ακίνητη περιουσία τους θα βρεθεί πάνω από το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έχει στην κατοχή του μια κατοικία 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σήμερα απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ καθώς η αξία της κατοικίας τους ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και βρίσκεται κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Σε περίπτωση που η τιμή ζώνης αυξηθεί κατά 30% και από τις 2.000 ευρώ ανέβει στις 2.600 ευρώ τότε η αξία του ακινήτου ανεβαίνει στις 260.000 ευρώ και ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πληρώσει διπλό φόρο για το ακίνητό του. Τον κύριο ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου και τη μείωση των συντελεστών της κλίμακας υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, χιλιάδες φορολογούμενοι με μεσαία ακίνητη περιουσία δεν θα πιαστούν στα δίχτυα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ενώ πολλοί που επιβαρύνονται σήμερα από το συγκεκριμένο φόρο θα γλιτώσουν το επόμενο έτος.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ έως 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ με 1,15% υπολογίζεται το υπερβάλλον ποσό, πάνω από αυτό το όριο. O φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.
Τίτλοι τέλους
Όπως εκτιμάται, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα δώσει ανάσες στους ιδιοκτήτες ακινήτων της μεσαία τάξης και συγκεκριμένα όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ. Περισσότερο ωφελημένοι, όμως, θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%.
Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με 1‰.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επισήμανε ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Αντίστοιχη πρόταση έχει διατυπώσει και το ΙΟΒΕ τονίζοντας την αναγκαιότητα ελάφρυνσης των βαρών στη μεγάλη περιουσία για να τονωθεί η οικοδομή.
Πηγή: ΟΤ