Ο Έλληνας πυροσβέστης που ευχαρίστησε η Φον ντερ Λάιεν μιλά για την αποστολή στην Ισπανία
Στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTnews, ο υποπυραγός Νικόλαος Παΐσιος, ένας από τους Έλληνες πυροσβέστες που έλαβε ευχαριστίες από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μοιράστηκε τις εμπειρίες του από την αποστολή του στην Ισπανία, όπου συμμετείχε στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Ο κ. Παΐσιος ανέφερε ότι η στιγμή αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εκείνον, καθώς είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα του και το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και όλους τους συναδέλφους του που καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους για την ασφάλεια των πολιτών.
«Αυτή η αναγνώριση από τους Ευρωπαίους ήταν απρόσμενη και πολύ σημαντική, ειδικά γιατί καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε μια αποστολή εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και τις δικές μας δύσκολες καταστάσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο υποπυραγός, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την παραμονή τους στην Ισπανία.
Δυσκολίες και ομοιότητες με την Ελλάδα
Ο Νικόλαος Παΐσιος περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ισπανία, τονίζοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και η χαμηλή υγρασία καθιστούσαν την κατάσταση δύσκολη. «Φτάνοντας στην περιοχή της Αστούριας, ξεκινήσαμε αμέσως να επιχειρούμε, αντιμετωπίζοντας συνθήκες που ήταν παρόμοιες με αυτές που βιώνουμε στην Ελλάδα. Η βλάστηση ήταν όμοια με αυτή που έχουμε στη χώρα μας, γεγονός που συνέβαλε στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», εξήγησε ο Έλληνας πυροσβέστης.
Ο κ. Παΐσιος ανέφερε επίσης ότι το υψόμετρο στο οποίο επιχείρησαν έφτανε μέχρι και τα 2.000 μέτρα, κάτι που έκανε την αποστολή ακόμα πιο απαιτητική. Παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν τελικά να περιορίσουν την πυρκαγιά κοντά στο χωριό.
Αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη
Ο Έλληνας πυροσβέστης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που έλαβαν από τους κατοίκους της περιοχής, λέγοντας ότι το «ευχαριστώ» που τους απηύθυναν ήταν πολύ συγκινητικό και αποτέλεσε την πραγματική ανταμοιβή για τους πυροσβέστες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι αυτή λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, κυρίως λόγω των εκπαιδεύσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού. Αυτές οι εκπαιδεύσεις βοηθούν στην ανάπτυξη κοινών μεθόδων κατάσβεσης και στην αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των ομάδων στο πεδίο.
Η εμπειρία του κ. Παΐσιου στην Ισπανία αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως οι πυρκαγιές. Ο ίδιος τόνισε ότι η ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών είναι καθοριστική για την επιτυχία των επιχειρήσεων κατάσβεσης.