Νευρώνες: Κλειδί στη Μείωση Φλεγμονής στους Πνεύμονες από την Πνευμονική Ίνωση

Η Σημασία των Νευρώνων στην Πνευμονική Ίνωση

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καναδά μελετούν μια θανατηφόρα πνευμονική ασθένεια γνωστή ως πνευμονική ίνωση και έχουν ανακαλύψει ότι οι νευρώνες, οι οποίοι είναι γνωστοί για την ανίχνευση του πόνου, είναι επίσης κρίσιμοι για τη μείωση της επιβλαβούς φλεγμονής στους πνεύμονες που οδηγεί στην ασθένεια αυτή. Η πνευμονική ίνωση, γνωστή και ως ουλοποίηση των πνευμόνων, είναι σπάνια αλλά δύσκολα θεραπεύσιμη, με τους περισσότερους ασθενείς να πεθαίνουν εντός πέντε ετών από τη διάγνωση τους.

Εξερεύνηση του Ρόλου των Νευρώνων

Μέχρι σήμερα, η έρευνα εστιάζει κυρίως στο πώς η επένδυση των πνευμόνων καταστρέφεται και στις προσπάθειες του οργανισμού να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Ωστόσο, η λειτουργία των νευρώνων – ενός περίπλοκου δικτύου κυττάρων στο νευρικό σύστημα που στέλνουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και του σώματος – καθώς και του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει μελετηθεί λιγότερο. Η ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του γιατρού και επιστήμονα Dr. Bryan Yipp, MD, ανακάλυψε συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα που ανιχνεύουν τον πόνο και τα οποία επίσης βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής κατά τη διάρκεια της πνευμονικής ίνωσης.

Ανακαλύψεις και Εφαρμογές

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Immunity τον Αύγουστο, αναφέρει ότι οι νευρώνες αυτοί καταστέλλουν τη φλεγμονή που προκαλείται από τα αλβολομακροφάγα. Σύμφωνα με τον Dr. Yipp, οι ασθένειες όπως οι σπασμοί και οι διαταραχές της διάθεσης θεραπεύονται σήμερα με ηλεκτρική διέγερση των νεύρων. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι ίδιοι νευρώνες που δέχονται ηλεκτρική θεραπεία είναι υπεύθυνοι για την προστασία των πνευμόνων, επομένως είναι πιθανό ότι η ενίσχυση της λειτουργίας τους θα μπορούσε να βελτιώσει την ουλοποίηση.

Οι νευρικές ίνες στους πνεύμονες ανιχνεύουν συνήθως τον πόνο και ξένα σωματίδια, προκαλώντας βήχα. Χρησιμοποιώντας ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα κύτταρα βοηθούν επίσης στην προστασία των πνευμόνων, κρατώντας υπό έλεγχο τις ισχυρές φλεγμονώδεις κυψέλες. Όταν αυτά τα νευρικά κύτταρα απομακρύνθηκαν, είτε μέσω φαρμάκων είτε γενετικής παρέμβασης, οι φλεγμονώδεις κυψέλες έγιναν δυσλειτουργικές και η ζημιά στους πνεύμονες επιδεινώθηκε.

Χωρίς τα προστατευτικά νευρικά κύτταρα, τα ανοσοποιητικά κύτταρα στους πνεύμονες (αλβολομακροφάγες) άρχισαν να παράγουν ένα μόριο που εμπλέκεται στην επικοινωνία των νεύρων, γνωστό ως νευροπεπτίδιο, το οποίο κανονικά δεν παράγουν. Αυτή η ασυνήθιστη παραγωγή του νευροπεπτιδίου οδήγησε σε φλεγμονώδη ζημιά στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον Dr. Carlos Hiroki, PhD, που είναι ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, όταν μπλοκάραμε το νευροπεπτίδιο VIP ή αφαιρέσαμε το γονίδιο που το παράγει, η ζημιά στους πνεύμονες βελτιώθηκε μαζί με τη βλαβερή φλεγμονή. Ωστόσο, όταν προσθέσαμε το VIP, η ζημιά επιδεινώθηκε ξανά.

Κάθε χρόνο, περίπου 2.500 άνθρωποι στον Καναδά πεθαίνουν από ουλοποίηση των πνευμόνων και περίπου 30.000 ζουν με την ασθένεια. Το εργαστήριο Yipp εργάζεται για να κατανοήσει καλύτερα την ουλοποίηση των πνευμόνων ώστε να αναπτυχθούν νέες θεραπείες. Αυτή η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Ινστιτούτα Υγειονομικών Ερευνών του Καναδά (CIHR) και η ομάδα θα συνεχίσει τη μελέτη μετά την πρόσφατη επιχορήγηση από το CIHR. Σημειώνεται ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την πνευμονική ίνωση, μια παγκόσμια εκδήλωση που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των ατόμων που πλήττονται από την ασθένεια.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr