Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: οποιαδήποτε άλλη απόφαση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ.

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: οποιαδήποτε άλλη απόφαση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ.

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: οποιαδήποτε άλλη απόφαση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ.

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , με ανακόίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να παγώσουν τις οικοδομικές άδειες μέχρι την απόφαση του ΣτΕ και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΝΟΚ ως έχει.

Η αντιπαράθεση μεταξύ δήμων και υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τα πολεοδομικά μπόνους δόμησης επικεντρώνεται στο ύψος και τους ορόφους των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), με βάση απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ.

Ειδικότερα, προβλέπεται μπόνους ύψους και τετραγωνικών μέτρων στη δόμηση με την προϋπόθεση να μειωθεί το αποτύπωμα του κτιρίου στο έδαφος και να κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα.

Η ανατροπή αυτή έφερε «παρατράγουδα» στον κλάδο του real estate αλλά και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ενώ πολεοδομίες σε όλη τη χώρα παγώνουν οικοδομικές άδειες σε αναμονή της οριστικής απόφασης, με αποτέλεσμα αγοραπωλησίες οικοπέδων και οικοδομικά έργα που επρόκειτο να ξεκινήσουν άμεσα, να μένουν στο «περίμενε», λόγω αβεβαιότητας.

Την ίδια στιγμή, το νέο «καθεστώς» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κατασκευαστικές εταιρείες επιχειρώντας να κατοχυρώσουν δικαίωμα ανέγερσης υψηλότερων κτιρίων.

Στο μεταξύ δήμοι όμως της Αττικής λαμβάνουν αποφάσεις για τη μη εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ),

Το ΥΠΕΝ μάλιστα επιχειρεί να… βάλει στη θέση τους τούς δημάρχους αναφέροντας πως «Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Ειδικότερα, οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για «πάγωμα» στην έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών, για κτίρια που ετοιμάζονται να κάνουν χρήση των συνδυαστικών ρυθμίσεων του ΝΟΚ.

Μάλιστα, ο δήμαρχος 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος είναι και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και εκπρόσωπός της στην Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι το μέτρο του παγώματος της έκδοσης οικοδομικών αδειών από το δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί ένα σημαντικό μέσο στα χέρια των Δήμων στη μάχη κατά του ΝΟΚ.

Προφανώς, όπως είπε τον τελικό λόγο για την αναστολή έκδοσης των αδειών το έχει το υπουργείο περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η απόφαση των Δήμων δεν έχει σημασία.

«Κάθε Δήμος μπορεί να αιτηθεί την αναστολή της άδειας ανέγερσης κτιρίων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εάν το τελευταίο δεν απαντήσει θετικά εντός 60 ημερών, τότε ο Δήμος μπορεί να απευθυνθεί στο ΣτΕ προκείμενου να παγώσει η συγκεκριμένη άδεια», προσθέτει.

Ως προς την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ συμπληρώνει μάλιστα, ότι, εάν το υπουργείο συνεχίζει να αναφέρει ότι οι Δήμοι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, τότε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα προσφεύγει στο ΣτΕ για κάθε άδεια.

Ως προς την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο, ο κ. Κωνσταντέλλος, επισημαίνει πως «θα έπρεπε να έχει καταλήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Έχουν ετοιμαστεί τα υπομνήματα, αλλά εδώ και 2,5 με 3 μήνες δε συνεδριάζει προκειμένου να υπάρξει τελική γνώμη».

Αναφερόμενος στις εξαιρέσεις των δήμων Παλαιού Ψυχικού – Φιλοθέης και της δημοτικής ενότητας Εκάλης ο δήμαρχος 3Β σημειώνει πως είναι σε θετική κατεύθυνση δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχές αποκλειστικής κατοικίας, δηλαδή κηπουπόλεις: «Αρκεί να ισχύσουν για όλες τις περιπτώσεις. Η Βούλα για παράδειγμα είναι επίσης κηπούπολη και μάλιστα από το 1936» προσθέτει.

Μετά τους δήμους 3Β και Γλυφάδας, προσανατολίζονται σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών  και άλλοι δήμοι μεταξύ των οποίων είναι οι δήμοι Παπάγου  – ΧολαργούΠετρούπολης, και άλλοι.

Η ΚΕΔΕ αναμένεται να παρέμβει υπέρ των κατοίκων του Αλίμου που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια.

Από την πλευρά τους και οι Πολεοδομίες φαίνεται να βρίσκονται σε σύγχυση, ενώ σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες η χρήση των μπόνους που μπορούν έως και να προσθέσουν δυο ορόφους σε ένα κτίριο εφόσον εφαρμόζουν περιβαλλοντικές μεθόδους, όπως φυτεμένα δώματα, κλπ τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε αρκετές περιοχές.

Την οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των κινήτρων δόμησης θα λάβει η Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκαν προσφυγές που είχαν κατατεθεί, κάτι το οποίο ωστόσο ενδέχεται να γίνει και το 2025.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά του με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να «παγώσουν» την έκδοση αδειών ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν»

https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/117459/nomos-4067-2012

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…

https://youtu.be/HpEX5TE5Oiw Ο Νικόλας Φουρναράκης επικεφαλής του “ΒΟΛΤ Ελλάδος” φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του OnCamera.gr «Εν αρχή ην ο Λόγος» και μίλησε για τη φιλοσοφία, τη δομή, τις προοπτικές και τον ευρωπαϊκό…