
Νέος μοριακός αισθητήρας για ανίχνευση της γρίπης μέσω γεύσης
Η εποχή της γρίπης πλησιάζει γρήγορα στο βόρειο ημισφαίριο, και η δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τη γρίπη μέσω γεύσης θα μπορούσε να μας απαλλάξει από τις παραδοσιακές μεθόδους, όπως οι ρινικές εξετάσεις. Ένας νέος μοριακός αισθητήρας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απελευθερώνει γεύση θυμαριού όταν έρχεται σε επαφή με τον ιό της γρίπης. Ερευνητές που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο ACS Central Science αναφέρουν ότι σκοπεύουν να ενσωματώσουν αυτόν τον χαμηλής τεχνολογίας αισθητήρα σε τσίχλες ή καραμέλες για να διευκολύνουν τις αυτοδιαγνωστικές εξετάσεις και να προλάβουν την προ-συμπτωματική μετάδοση της ασθένειας.
Σημασία της πρόληψης στη μετάδοση της γρίπης
Η παραμονή στο σπίτι είναι κρίσιμη για την αποτροπή της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών όπως η γρίπη. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν γρίπη είναι μεταδοτικοί πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Οι τρέχουσες διαγνωστικές μέθοδοι, όπως οι εξετάσεις PCR με ρινικό δείγμα, είναι ακριβείς αλλά και χρονοβόρες. Αντίθετα, οι αυτοδιαγνωστικές εξετάσεις ροής, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τον COVID-19, είναι βολικές και γενικά χαμηλού κόστους, αλλά δεν ανιχνεύουν τις προ-συμπτωματικές λοιμώξεις.
Η καινοτομία του νέου αισθητήρα
Στη μελέτη τους, οι Lorenz Meinel και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν τα κενά στην ανίχνευση της γρίπης, προτείνοντας να στραφούν από πολύπλοκους ανιχνευτές και μηχανήματα σε έναν ανιχνευτή που είναι διαθέσιμος για όλους, παντού και ανά πάσα στιγμή: τη γλώσσα. Η ομάδα ανέπτυξε έναν μοριακό αισθητήρα που απελευθερώνει μια γεύση που μπορεί να ανιχνευθεί από την ανθρώπινη γλώσσα – το θυμαρίνη, που βρίσκεται στο μπαχαρικό θύμαρο. Ο αισθητήρας βασίζεται σε ένα υπόστρωμα της γλυκοπρωτεΐνης του ιού της γρίπης που ονομάζεται νευραμινιδάση (το “Ν” στο H1N1). Οι ιοί της γρίπης χρησιμοποιούν τη νευραμινιδάση για να σπάσουν ορισμένες συνδέσεις στο κύτταρο του ξενιστή για να το μολύνουν. Έτσι, οι ερευνητές συνέθεσαν ένα υπόστρωμα νευραμινιδάσης και προσάρτησαν σε αυτό ένα μόριο θυμαρίνης, το οποίο καταγράφεται ως έντονη βοτανική γεύση στη γλώσσα. Θεωρητικά, όταν ο συνθετικός αισθητήρας βρίσκεται στο στόμα κάποιου που είναι μολυσμένος με γρίπη, οι ιοί αποσπούν τα μόρια θυμαρίνης και η γεύση τους ανιχνεύεται από τη γλώσσα.
Μετά την ανάπτυξη του μοριακού αισθητήρα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εργαστηριακές δοκιμές με αυτόν. Σε φιαλίδια με ανθρώπινη σ saliva από άτομα που διαγνώστηκαν με γρίπη, ο αισθητήρας απελευθέρωσε ελεύθερη θυμαρίνη μέσα σε 30 λεπτά. Όταν δοκιμάστηκε σε ανθρώπινα και ποντικίσια κύτταρα, δεν άλλαξε τη λειτουργία των κυττάρων. Στη συνέχεια, οι Meinel και η ομάδα του ελπίζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε περίπου δύο χρόνια για να επιβεβαιώσουν τις γευστικές αισθήσεις θυμαρίνης του αισθητήρα σε άτομα με προ- και μετα-συμπτωματική γρίπη.
Εάν ενσωματωθεί σε τσίχλες ή καραμέλες, “αυτός ο αισθητήρας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γρήγορο και προσβάσιμο εργαλείο πρώτης γραμμής για να βοηθήσει στην προστασία των ατόμων σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου”, λέει ο Meinel.