
Νέες ανακαλύψεις για την παραγωγή θερμότητας από το καφέ λίπος
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στη Σεντ Λούις έχουν ανακαλύψει έναν καινοτόμο τρόπο με τον οποίο το καφέ λίπος, μια μορφή λίπους που καίει ενέργεια, μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό του σώματος, καταναλώνοντας κυτταρικά καύσιμα και παράγοντας θερμότητα, βελτιώνοντας έτσι τη μεταβολική υγεία. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αποκαλύπτει νέες προοπτικές για την αξιοποίηση του καφέ λίπους στη θεραπεία μεταβολικών ασθενειών, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η παχυσαρκία.
Η σημασία του καφέ λίπους
Το καφέ λίπος είναι γνωστό για την ικανότητά του να μετατρέπει την ενέργεια (θερμίδες) από την τροφή σε θερμότητα. Αντίθετα, το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια για μελλοντική χρήση, ενώ οι μύες παρέχουν άμεσα διαθέσιμη ενέργεια για εργασία. Η παραγωγή θερμότητας από το καφέ λίπος βοηθά το σώμα να διατηρεί τη θερμότητά του σε κρύες θερμοκρασίες, και η έκθεση στο κρύο μπορεί να αυξήσει τα αποθέματα του καφέ λίπους. Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η ενεργοποίηση του καφέ λίπους θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες απώλειας βάρους, ενισχύοντας την καύση θερμίδων.
Ρόλος των περοξισωμάτων στην παραγωγή θερμότητας
Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα περοξισώματα, τα οποία είναι μικρές κυτταρικές δομές που εμπλέκονται στην επεξεργασία λιπών, παίζουν σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικοί παραγωγοί θερμότητας στο καφέ λίπος. Όταν εκτίθενται σε κρύο, τα περοξισώματα στο καφέ λίπος αυξάνονται σε αριθμό, και αυτή η αύξηση είναι πιο δραματική σε ποντίκια που στερούνται του πρωτεϊνικού παράγοντα uncoupling protein 1, υποδεικνύοντας ότι τα περοξισώματα μπορεί να είναι ικανά να αντισταθμίσουν την απώλεια ικανότητας παραγωγής θερμότητας από τα μιτοχόνδρια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα περοξισώματα καταναλώνουν καύσιμα και παράγουν θερμότητα μέσω μιας μεταβολικής διαδικασίας που επικεντρώνεται σε μια κεντρική πρωτεΐνη που ονομάζεται acyl-CoA oxidase 2 (ACOX2). Τα ποντίκια που δεν είχαν ACOX2 στο καφέ λίπος παρουσίασαν μειωμένη ικανότητα αντοχής στο κρύο και χαμηλότερες θερμοκρασίες σώματος μετά από έκθεση στο κρύο, σε σύγκριση με τα τυπικά ποντίκια. Επιπλέον, τα ιστούς τους δεν εκμεταλλεύτηκαν αποτελεσματικά την ινσουλίνη, γεγονός που τα καθιστούσε πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία όταν τρέφονταν με δίαιτες πλούσιες σε λίπος.
Αντίθετα, τα ποντίκια που είχαν γενετικά τροποποιηθεί για να παράγουν ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες ACOX2 στο καφέ λίπος παρουσίασαν αυξημένη παραγωγή θερμότητας, καλύτερη αντοχή στο κρύο και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και έλεγχο βάρους όταν τρέφονταν με την ίδια δίαιτα πλούσια σε λίπος. Χρησιμοποιώντας έναν φθορίζοντα αισθητήρα θερμότητας που ανέπτυξαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η ACOX2 μεταβολίζει ορισμένα λιπαρά οξέα, τα κύτταρα του καφέ λίπους θερμαίνονται περισσότερο.
Αυτές οι ανακαλύψεις ανοίγουν το δρόμο για πιθανές διατροφικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή τη διαδικασία παραγωγής θερμότητας, όπως τροφές, προβιοτικά ή «διατροφικά» συμπληρώματα, που θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία.