
Νέα μέθοδος PCR ανιχνεύει Salmonella σε τρόφιμα σε ώρες
Μια καινοτόμος στρατηγική ανίχνευσης που ανακοινώθηκε πρόσφατα υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ασφάλεια των τροφίμων. Η νέα μέθοδος, που βασίζεται σε PCR, επιτρέπει την ανίχνευση της Salmonella σε κρέατα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα πολύ πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές μεθόδους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη της διάθεσης μολυσμένων τροφίμων στους καταναλωτές.
Η σοβαρότητα του προβλήματος
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology, πάνω από το 50% των τροφίμων που σχετίζονται με ασθένειες παγκοσμίως προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, με τη Salmonella να είναι από τους πιο επικίνδυνους. Κάθε χρόνο, οι λοιμώξεις από Salmonella προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, με την Ευρώπη να καταγράφει 18 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.
Η Salmonella enterica και η Salmonella bongori είναι οι δύο κύριες κατηγορίες του βακτηρίου, οι οποίες μπορούν να διαχωριστούν σε έξι υποκατηγορίες και περισσότερους από 2.600 σερτότυπους. Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα.
Η νέα μέθοδος ανίχνευσης
Η νέα μέθοδος PCR που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές είναι εξαιρετικά ευέλικτη και επιτρέπει την ταχεία ανίχνευση της Salmonella σε διάφορους τύπους τροφίμων σε μόλις επτά ώρες. Αντί να βασίζεται σε μία μόνο διαγνωστική διαδικασία, η μελέτη αξιολόγησε διάφορους συνδυασμούς μεθόδων εξαγωγής DNA, ενισχυτικών υγρών και συνθηκών επώασης.
Για να επιβεβαιώσουν την ευαισθησία της μεθόδου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα από λαχανικά, κιμά, μοτσαρέλα και μύδια που αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ στην Καμπανία της Ιταλίας. Όλα τα δείγματα υποβλήθηκαν σε εξαγωγή DNA μέσω μη διαλυτών, μη εμπορικών μεθόδων, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες ήταν οικονομικές και απλές.
Αποτελέσματα και προοπτικές
Η συνδυασμένη χρήση του Chelex-100 για την εξαγωγή DNA με το προθερμασμένο ενισχυτικό υγρού BPW και την επώαση για μια νύχτα στους 41,5 °C επέτρεψε την ανίχνευση της Salmonella σε μόλις τέσσερις ώρες σε κιμά, μοτσαρέλα και μύδια. Ωστόσο, στα λαχανικά, η ανίχνευση δεν ήταν εφικτή σε χαμηλά επίπεδα μόλυνσης μετά από τέσσερις ώρες.
Συγκεκριμένα, στον κιμά, η ανίχνευση της Salmonella παρατηρήθηκε οκτώ ώρες μετά την έναρξη της επώασης, ενώ τα δείγματα που εκτέθηκαν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση του βακτηρίου βγήκαν θετικά σε έξι ώρες. Για τη μοτσαρέλα, οι αντίστοιχοι χρόνοι ανίχνευσης ήταν έξι και τέσσερις ώρες.
Η νέα αυτή μέθοδος αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την ανίχνευση της Salmonella και συμβάλλοντας στην αποτροπή της διάθεσης μολυσμένων προϊόντων στην αγορά.














