Νέα εποχή για ελεύθερους επαγγελματίες με τη χρήση POS

Νέα εποχή για ελεύθερους επαγγελματίες με τη χρήση POS

Νέα εποχή για ελεύθερους επαγγελματίες με τη χρήση POS

Αυξημένη παρατηρείται η ζήτηση για νέα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) μετά την επέκταση της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης που επιβλήθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους με καταληκτική ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάχθηκαν στην υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με POS θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 1.500 ευρώ που προβλέπει η ΑΑΔΕ, ενώ έως την 1η Μαρτίου οι αιτήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί προκειμένου το σύνολο των τερματικών να είναι σε θέση να μπει σε λειτουργία.

Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται από επαγγέλματα όπως οι οδηγοί ταξί, ενώ υπενθυμίζεται ότι «για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα και απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές».

Το στοίχημα είναι τώρα μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, POS και ταμειακές να έχουν διασυνδεθεί ώστε να τελειώσει η πρακτική της είσπραξης χρημάτων μέσω POS χωρίς να εκδίδεται ποτέ η απόδειξη από την ταμειακή και να διαβιβάζονται τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Τη διαδικασία της διασύνδεσης παρακολουθεί καθημερινά ειδική ομάδα εργασίας, η οποία έχει συσταθεί υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τον Διοικητή Γιώργο Πιτσιλή.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτει, με τρεις τρόπους:

-μέσω email

-μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE

-με σχετική ένδειξη στα “Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)” στην εφαρμογή “Στοιχεία επιχείρησης”.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

Πρόστιμα 1.500 ευρώ

Οσοι δεν έχουν εγκαταστήσει POS μέχρι την 1η Μαρτίου ή δεν έχουν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την Α.Α.Δ.Ε.».

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες, ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS. Μέχρι στιγμής στο Μητρώο της ΑΑΔΕ έχουν δηλωθεί 1.007.894 POS από 553.950 επιχειρήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…