
Νέα ελπίδα για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
Μια σημαντική πρόοδος στην κατανόηση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) έχει σημειωθεί από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Örebro της Σουηδίας. Για πρώτη φορά, αποδείχθηκε ότι το βουτυρικό οξύ μπορεί να ενισχύσει το ανθρώπινο έντερο, προσφέροντας νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες Σουηδούς.
Η σημασία της έρευνας
«Εντοπίσαμε ένα κενό στην έρευνα: οι επιδράσεις είχαν αποδειχθεί σε κυτταρικές μελέτες και πειράματα σε ζώα, αλλά η άμεση επίδραση στο ανθρώπινο έντερο είχε εξερευνηθεί λιγότερο», αναφέρει η Ρεβέκκα Γουόλ, ερευνήτρια μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Örebro.
Το IBS είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που συχνά στερείται αποτελεσματικής θεραπείας. Προκαλεί διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων.
Η σχέση του βουτυρικού οξέος με το IBS
Οι ερευνητές υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι οι πάσχοντες από IBS παράγουν λιγότερο βουτυρικό οξύ, κάτι που μπορεί να επηρεάζει την προστατευτική ασπίδα του εντέρου και να συμβάλλει στα συμπτώματα. Το βουτυρικό οξύ παράγεται φυσικά από τα εντερικά βακτήρια όταν καταναλώνουμε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Παρά τις πολλές μελέτες σε εργαστηριακά μοντέλα και κλινικές δοκιμές, η γνώση σχετικά με το πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου στον άνθρωπο σε πραγματικό χρόνο παραμένει περιορισμένη.
Προοπτικές για το μέλλον
«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα προχωρήσει την ιατρική έρευνα και θα οδηγήσει σε μια θεραπεία για το IBS, μια διαταραχή που υποβαθμίζει τη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων», προσθέτει η Ρεβέκκα Γουόλ.
Η μελέτη περιλάμβανε την απομόνωση ενός τμήματος του παχέος εντέρου χρησιμοποιώντας φουσκωμένα μπαλόνια (ένα κολονοσκοπικό μοντέλο). Εκεί, οι ερευνητές μπόρεσαν να χορηγήσουν μια ελεγχόμενη ποσότητα βουτυρικού οξέος και να πάρουν δείγματα ιστού πριν και μετά την έκθεση. «Ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Είμαστε ευγνώμονες στους εθελοντές που συμμετείχαν και παρέμειναν ακίνητοι για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της εξέτασης», σημειώνει η Τατιάνα Μάρκες, ερευνήτρια μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Örebro.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το βουτυρικό οξύ ενισχύει την αντοχή του παχέος εντέρου στο στρες, μειώνοντας την εντερική διαπερατότητα σε άτομα με IBS. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το βουτυρικό οξύ μπορεί να ενισχύσει την ασπίδα του παχέος εντέρου και να υποστηρίξει την ιδέα ότι θα μπορούσε να είναι μια υποσχόμενη θεραπεία για το IBS στο μέλλον.














