Από τελεσίγραφο σε τελεσίγραφο πάει η «επιστράτευση» των ιδιωτών γιατρών, καθώς παρ΄ότι η διορία προκειμένου να ανταποκριθούν 200 ιδιώτες γιατροί στην έκκληση για στήριξη του ΕΣΥ έχει λήξει από την Παρασκευή, ακόμη αναζητούνται λύσεις.
Συγκεκριμένα χτες υπήρξε μαραθώνιος τηλεδιασκέψεων τόσο των ιατρικών συλλόγων με τον Βασίλη Κικίλια όσο και της ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων.
Ωστόσο φαίνεται πως όλες οι τηλεδιασκέψεις οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Αφενός το υπουργείο Υγείας εμμένει στην αρχική του πρόταση σχετικά με τον μισθό που θα λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί που θα βοηθήσουν το ΕΣΥ, από την άλλη πλευρά φαίνεται πως οι ίδιοι ζητούν επιπλέον όρους.
Τι όρους βάζουν οι ιδιώτες γιατροί
Ειδικότερα η τηλεδιάσκεψη των προεδρείων των Ιατρικών Συλλόγων ήταν μαραθώνια, ωστόσο δεν φαίνεται πως ούτε από εκεί βγήκε «λευκός καπνός».
Συγκεκριμένα οι επιπλέον όροι που ζητούν οι ιδιώτες γιατροί προκειμένου να στηρίξουν το ΕΣΥ, αφορά τόσο την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, όσο και την διεύρυνση των ειδικοτήτων, ενώ προτείνουν να μπουν στη μάχη ακόμη και οι ειδικευόμενοι γιατροί.
Πάντως φαίνεται πως τις επόμενες ώρες, οι ιδιώτες γιατροί, θα εκδώσουν σχετικές ανακοινώσεις ενώ θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο, να έχουν μία επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για να ανακοινώσει την επίταξη υπηρεσιών ιατρικού προσωπικού, ενώ δεν αποκλείεται και σήμερα να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Κικίλιας προς ιδιώτες γιατρούς: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει»
Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει το in.gr, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» στη μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τους ιατρικούς συλλόγους, έστειλε ξανά το δικό του μήνυμα στο σύνολο των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς, μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με την επιστράτευση να αποτελεί, πλέον, το πιθανότερο σενάριο.
Μετά το πέρας της επίσκεψής του στο «Γεννηματάς», ο κ. Κικίλιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».
Πώς θα γίνει η επιστράτευση των γιατρών
Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 50 γιατροί που θα αποκομίσουν και τα χρηματικά οφέλη που προβλέπει το κάλεσμα.
Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι 150 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορωνοϊό.
Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.
Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.
Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας, δίνοντας χρόνο στους ιδιώτες γιατρούς δεν κάνει πράξη την προειδοποίηση της περασμένης Τετάρτης για 48ωρη προθεσμία εθελοντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που λήγει σήμερα Παρασκευή. Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με 2.000 συναδέλφους του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων πως ««στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία».
Η αγωνία των λοιμωξιολόγων για την πορεία του κορωνοϊού και την αντοχή του συστήματος υγείας εντείνεται με τα νέα αριθμητικά δεδομένα.
Στο «κόκκινο», βρίσκεται για ακόμα ένα 24ωρο η Αττική καθώς καταγράφηκαν 1.237 κρούσματα κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 318 κρούσματα στον Κεντρικό τομέα, 196 εντοπίστηκαν στον Πειραιά, 186 στο Δυτικό τομέα, 156 στο Βόρειο τομέα, 160 στην Ανατολική Αττική. 89 καταγράφονται στη Δυτική Αττική και 117 στο Νότιο τομέα.