Μόλις 500 βήματα σώζουν την καρδιά των 70άρηδων

Μόλις 500 βήματα σώζουν την καρδιά των 70άρηδων

Μόλις 500 βήματα σώζουν την καρδιά των 70άρηδων

Μόλις 500 βήματα σώζουν την καρδιά των 70άρηδων – Mόλις 500 επιπλέον βήματα ημερησίως – λιγότερο δηλαδή από μισό χιλιόμετρο – συνδέονται με μείωση κατά 14% του κινδύνου καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού ή καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με πρώιμα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2023» της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας στη Βοστώνη.

Ανέφικτος στόχος για πολλούς ηλικιωμένους τα 10.000 βήματα
«Τα βήματα αποτελούν έναν εύκολο τρόπο υπολογισμού της φυσικής δραστηριότητας ενός ατόμου και όπως είδαμε λίγα περισσότερα βήματα ημερησίως συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου στα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα» ανέφερε η Εριν Ντούλεϊ, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Birmingham του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στους νεαρούς ενηλίκους και στους μεσήλικες θέτοντας ως στόχο τα 10.000 ή περισσότερα βήματα ημερησίως – ένας στόχος που πιθανότατα δεν μπορεί να είναι εφικτός για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα».

βήματα

Το «προφίλ» της μελέτης
Οι συμμετέχοντες στην τελευταία ανάλυση αποτελούσαν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας μελέτης 15.792 ενηλίκων που συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities). Η νέα μελέτη αξιολόγησε δεδομένα υγείας τα οποία συνελέγησαν στο πλαίσιο της ARIC το 2016-2017 προκειμένου να εκτιμηθεί η πιθανή σύνδεση μεταξύ του αριθμού ημερήσιων βημάτων και της πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 452 άτομα τα οποία φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο (συσκευή παρόμοια με το βηματόμετρο) στον γοφό τους, το οποίο και μέτραγε τα βήματα που έκαναν καθημερινά. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 78 έτη, εκ των οποίων το 59% ήταν γυναίκες.

3.500 ο μέσος αριθμός βημάτων
Οι εθελοντές φόρεσαν τη συσκευή επί τρεις ή περισσότερες ημέρες, επί δέκα ή περισσότερες ώρες την ημέρα και ο μέσος αριθμός βημάτων που έκαναν ήταν γύρω στα 3.500 ημερησίως. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης που ήταν 3,5 έτη, το 7,5% των συμμετεχόντων εμφάνισε κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Σημαντική μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο
Σύμφωνα με την ανάλυση, σε σύγκριση με όσους έκαναν λιγότερα από 2.000 βήματα την ημέρα, οι εθελοντές που έκαναν περί τα 4.500 βήματα την ημέρα αντιμετώπιζαν 77% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου. Σχεδόν το 12% των ηλικιωμένων που έκαναν λιγότερα από 2.000 βήματα την ημέρα είχαν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σύγκριση με ποσοστό 3,5% των συνομηλίκων τους που έκαναν περίπου 4.500 βήματα ημερησίως. Παράλληλα από τη μελέτη προέκυψε ότι κάθε 500 βήματα επιπλέον που έκανε ένα άτομο την ημέρα συνδέονταν με μείωση του κινδύνου κατά 14% για καρδιαγγειακή νόσο.

Λιγότερο από μισό χιλιόμετρο επιπλέον περπατήματος, πολλά οφέλη
«Είναι σημαντικό να διατηρούμε καλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο οι στόχοι που βάζουμε για το πόσα βήματα θα κάνουμε καθημερινά πρέπει να είναι εφικτοί. Εκπλαγήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι κάθε σχεδόν μισό χιλιόμετρο περπατήματος επιπλέον, ή 500 βήματα, είχε τόσο μεγάλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς» σημείωσε η δρ Ντούλεϊ και συμπλήρωσε: «Αν και δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας υψηλότερης έντασης, το να ενθαρρύνουμε τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα να αυξήσουν λίγο τον αριθμό των καθημερινών βημάτων τους μπορεί να έχει επίσης σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη. Εάν είστε άνω των 70 ετών, ξεκινήστε προσπαθώντας να κάνετε 500 επιπλέον βήματα την ημέρα».

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες
Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτούνται τώρα περαιτέρω έρευνες προκειμένου να προσδιοριστεί αν ακόμη περισσότερα βήματα κάθε ημέρα προλαμβάνουν ή καθυστερούν την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και αν ο μικρός αριθμός βημάτων καθημερινά μπορεί να αποτελεί δείκτη υποβόσκουσας νόσου.

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…