
Μολδαβία: Ρωσικά drones παραβίασαν ξανά τον εναέριο χώρο της
Δύο ρωσικά drones εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των πτήσεων. Αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε εννέα ημέρες που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, με τις αρχές να αντιδρούν άμεσα.
Κλείσιμο του εναέριου χώρου
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Μολδαβίας επιβεβαίωσε ότι τα δύο drones αναγνωρίστηκαν ως ρωσικά και πέταξαν πάνω από το έδαφος της χώρας, αναγκάζοντας την πολιτική αεροπορία να κλείσει τον εναέριο χώρο για μία ώρα και 10 λεπτά, από τις 22:43 έως τις 23:53 (20:43 έως 21:53 GMT). Αργότερα, τα drones κατευθύνθηκαν προς ουκρανικό έδαφος.
Αντίκτυποι και πολιτικές δηλώσεις
Η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, η οποία επιδιώκει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030, καταδίκασε την ενέργεια αυτή. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, τόνισε: «Καθώς προσπαθούσαν να σκοτώσουν πολίτες, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν ξανά τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, αναγκάζοντάς τον να κλείσει προσωρινά. Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις και στηρίζουμε την Ουκρανία».
Το τελευταίο περιστατικό συνέπεσε με μια μεγάλη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία είχε σοβαρές συνέπειες, με τρεις νεκρούς και σχεδόν 30 τραυματίες. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 36 πυραύλους και σχεδόν 600 drones κατά των ουκρανικών στόχων.
Συνεχιζόμενη ένταση
Η Μολδαβία έχει εκφράσει ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της, με το τελευταίο περιστατικό να θεωρείται ως εκφοβισμός στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας καταδικάζει τις «παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες» που θέτουν σε κίνδυνο τις πολιτικές πτήσεις και τη ζωή των πολιτών.
Ο Ρώσος πρέσβης στη Μολδαβία, Όλεγκ Οζέροφ, έχει κληθεί επανειλημμένα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για να εξηγήσει τις παραβιάσεις. Εκείνος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κισινάου. Από την εκλογή της Σάντου το 2020, η Μόσχα έχει κατηγορήσει τη Μολδαβία για εχθρικές ενέργειες και υποδαύλιση αντιρωσικού αισθήματος.














