Σημαντική εξέλιξη για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας
Λίγο μετά την επίσημη υποβολή της προσφοράς από τις εταιρείες Chevron και Helleniq Energy για την αξιοποίηση θαλάσσιων οικοπέδων που σχετίζονται με την έρευνα υδρογονανθράκων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η προσφορά αυτή αποτελεί «την καλύτερη απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση μας αντιλαμβάνεται την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας».
Η Ελλάδα ως ενεργειακός παίκτης στην ανατολική Μεσόγειο
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε έναν σημαντικό ενεργειακό παίκτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Σημείωσε ότι αύριο, Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2025, θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό που είναι υπεύθυνος για τα ενεργειακά χαρτοφυλάκια, προκειμένου να συζητήσουν τις στρατηγικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
Προοπτικές από την προσφορά των Chevron και Helleniq Energy
Η Chevron και η Helleniq Energy υπέβαλαν την προσφορά τους την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2025, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού για τις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου. Η συμμετοχή τους σηματοδοτεί την είσοδό τους στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η αίτηση ενδιαφέροντος αφορά την αξιοποίηση τεσσάρων οικοπέδων, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται νότια της Κρήτης, με στόχο τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, κυρίως φυσικό αέριο.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα κερδίζει αναγνώριση όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.