Μηχανογραφικό 2024: Η σωστή συμπλήρωση και οι σχολές του μέλλοντος

Μηχανογραφικό 2024: Η σωστή συμπλήρωση και οι σχολές του μέλλοντος

Μηχανογραφικό 2024: Η σωστή συμπλήρωση και οι σχολές του μέλλοντος

Πώς να σ

Έως την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που επιθυμούν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να απευθυνθούν στα λύκειά τους για να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας. Αυτός ο κωδικός είναι απαραίτητος για την ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Με τις βαθμολογίες των Πανελλήνιων 2024 να αναμένονται σύντομα και τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου να ακολουθεί, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στις σχολές που εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα επαγγέλματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα τέσσερα και πλέον χρόνια.

Τα «κλειδιά» για ένα σωστό μηχανογραφικό

Σε αυτό το διάστημα, μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή του Μηχανογραφικού, είναι κρίσιμο οι υποψήφιοι να ερευνήσουν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά των σχολών που τους ενδιαφέρουν. Δεν αρκεί μόνο η κατάταξη με βάση τις βάσεις εισαγωγής· είναι σημαντικό να εξετάσουν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, τις ευκαιρίες εξειδίκευσης και επανειδίκευσης που προσφέρουν οι σχολές.

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Λέλε, Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ είπε ότι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού εξαρτάται από τρεις βασικές παραμέτρους:

 • Το αντικείμενο: Οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και στο οποίο έχουν κλίση.
 • Οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια: Αυτά επηρεάζουν την κατάταξη των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο.
 • Επιλογή τμήματος με προοπτικές: Η επιλογή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το αν το τμήμα ανοίγει δρόμους για διάφορα επαγγέλματα και ειδικεύσεις στο μέλλον.

Ο κ. Λέλες υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες επιλογές τμημάτων από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που δημιουργεί τόσο ευκαιρίες όσο και παγίδες κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Για την αξιολόγηση μιας σχολής, ο κ. Λέλες προτείνει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

 • Βάσεις εισαγωγής: Ένα ασφαλές μέτρο για την επιλογή της σχολής.
 • Σύνδεση με την αγορά εργασίας: Πόσο καλά προετοιμάζει τους αποφοίτους για την επαγγελματική ζωή.
 • Δικτύωση με πανεπιστήμια του εξωτερικού: Ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες και ανταλλαγές.
 • Μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα: Διαθεσιμότητα προγραμμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.
 • Ακαδημαϊκή επάρκεια των καθηγητών: Η ποιότητα και τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού.

Ποιες είναι οι σχολές του μέλλοντος

Όσον αφορά τις «σχολές του μέλλοντος», ο κ. Λέλες επισημαίνει ότι αυτές πρέπει να παρέχουν στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για να παραμένουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου.

Χαρακτηριστικά αυτών των σχολών είναι:

 • Διεπιστημονική/υβριδική προσέγγιση
 • Έμφαση στις ποιοτικές δεξιότητες
 • Αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…