
Μεσογειακή διατροφή και υγιεινές συνήθειες βελτιώνουν την επιβίωση από καρκίνο
Η σωματική δραστηριότητα, η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η διατήρηση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο είναι οι ίδιες συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά και αποδεικνύονται καθοριστικές μετά από διάγνωση καρκίνου. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που προκύπτει από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου UMBERTO, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου LUM “Giuseppe Degennaro”.
Η σημασία της υγιεινής διατροφής
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, βασίζεται σε δεδομένα από τη μελέτη Moli-sani, μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές μελέτες παγκοσμίως, που συντονίζεται από την Ερευνητική Μονάδα Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο Neuromed. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 779 Ιταλούς ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, για 15 χρόνια, οι οποίοι είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο κατά την ένταξή τους στη μελέτη.
Αποτελέσματα και επιπτώσεις στην επιβίωση
Η υγεία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε μέσω του δείκτη Life’s Simple 7 (LS7), ο οποίος αναπτύχθηκε από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και μετρά επτά κλασικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τον καρδιοαγγειακό κίνδυνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που διατηρούσαν υγιεινές συνήθειες είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν ανθυγιεινές συνήθειες. Επίσης, κάθε βελτίωση κατά μία μονάδα στο σκορ LS7 σχετιζόταν με 10% μείωση στη θνησιμότητα από καρκίνο.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι ένας δείκτης βασισμένος σε παραδοσιακούς καρδιοαγγειακούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να προβλέψει καλύτερη επιβίωση και σε άτομα με ιστορικό καρκίνου», δήλωσε η Μαριαλούρα Μπονάτσιο, κύρια συγγραφέας της μελέτης. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση, παρέχει ουσιαστική υποστήριξη σε όσους έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν αυτή τη νόσο.
Η μεσογειακή διατροφή ως σύμμαχος
Όταν η διατροφή στο LS7 αντικαταστάθηκε με την ειδική τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής, η σύνδεση μεταξύ υγιεινών συμπεριφορών και επιβίωσης ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Η Μεσογειακή Διατροφή, που χαρακτηρίζεται από πλούσια κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολικής αλέσεως, οσπρίων, ψαριών και ελαιολάδου, αποδείχθηκε ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για την καρδιοαγγειακή υγεία αλλά και για την ευημερία των ατόμων που ζουν με καρκίνο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η σχέση μεταξύ υγιεινών τρόπων ζωής και μειωμένης θνησιμότητας μπορεί να εξηγηθεί από τρεις βιολογικούς παράγοντες που είναι κοινοί και για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο: η χαμηλή φλεγμονή, ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός κοινού βιολογικού υποβάθρου που συνδέει τις δύο καταστάσεις.
Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει μια επιστημονικά ενδιαφέρουσα υπόθεση, σύμφωνα με την οποία χρόνιες ασθένειες που φαίνονται διαφορετικές, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, μπορεί να μοιράζονται βιολογικές βάσεις και μηχανισμούς ανάπτυξης και προόδου. Αυτή η έννοια είναι γνωστή στη βιβλιογραφία ως η υπόθεση του κοινού εδάφους.














