Μελέτη αποκαλύπτει τα μεταβολικά οφέλη από τη μείωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφών στους ηλικιωμένους

Μελέτη αποκαλύπτει τα μεταβολικά οφέλη από τη μείωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφών στους ηλικιωμένους

Μια ελεγχόμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα αποκαλύπτει ότι οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν λιγότερες υπερ-επεξεργασμένες τροφές, φυσικά μείωναν την πρόσληψη θερμίδων, έχαναν βάρος και λίπος στην κοιλιά, ενώ παρουσίαζαν βελτιώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης, στις ορμόνες που ανιχνεύουν θρεπτικά συστατικά και στη φλεγμονή.

Η σημασία της ποιότητας της διατροφής

«Η απλή μέτρηση των θρεπτικών συστατικών δεν αρκεί», επισημαίνει η καθηγήτρια Υγειονομικών και Διατροφικών Επιστημών, Moul Dey. «Ο βαθμός επεξεργασίας επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Η ποιότητα της διατροφής εξαρτάται όχι μόνο από τα θρεπτικά συστατικά αλλά και από τα συστατικά και το επίπεδο επεξεργασίας τους, όταν εξετάζονται συνολικά».

Για πολλές δεκαετίες, οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς έχουν προτείνει ισορροπία και μετριοπάθεια, ωστόσο οι δείκτες παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται. Αν και οι τρέχουσες οδηγίες δεν περιλαμβάνουν σαφή κατεύθυνση σχετικά με τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές, αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι όταν οι διατροφές πληρούν τους στόχους θρεπτικών συστατικών της DGA ενώ ελαχιστοποιούν τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές, η πρόσληψη θερμίδων μειώνεται και η μεταβολική υγεία βελτιώνεται.

Η δομή της μελέτης

Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές είναι βιομηχανικά παραγόμενα προϊόντα που κατασκευάζονται ανασυνθέτοντας μέρη ολόκληρων τροφών με συνθετικά πρόσθετα όπως γεύσεις, χρώματα, συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές. Αυτές οι τροφές κυριαρχούν στις σύγχρονες διατροφές, προσφέροντας περισσότερες από τις μισές ημερήσιες θερμίδες των Αμερικανών και περίπου το 70% της εθνικής διατροφικής προσφοράς. Με απλά λόγια, αν μια τροφή είναι τυλιγμένη σε πλαστικό και περιέχει συστατικά που δεν θα κρατούσατε στην κουζίνα σας, πιθανότατα είναι υπερ-επεξεργασμένη.

Τα γεύματα της μελέτης σχεδιάστηκαν και παρασκευάστηκαν από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου, με τη βοήθεια επαγγελματία σεφ, και καταναλώθηκαν στο σπίτι από τους συμμετέχοντες, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές επηρεάζουν την υγεία των Αμερικανών. Η πρώτη σημαντική μελέτη συγκρίθηκε με διατροφές που αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από υπερ-επεξεργασμένες τροφές με διατροφές χωρίς καθόλου.

Αποτελέσματα και επιπτώσεις

Η δεύτερη αυτή μελέτη δοκίμασε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, μειώνοντας τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές από περίπου το 50% των ημερήσιων θερμίδων στο 15% μέσα σε διατροφές που ήταν ισορροπημένες για ηλικιωμένους που ζουν ελεύθερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι ηλικιωμένοι συχνά αντιμετωπίζουν μεταβολικές προκλήσεις καθώς οι ανάγκες τους σε ενέργεια και όρεξη μεταβάλλονται», δήλωσε η Dey, η οποία είναι και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Είδαμε ότι όταν η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών μειώθηκε, οι συνολικές θερμίδες και οι δείκτες μεταβολικού κινδύνου μειώθηκαν επίσης».

Η Saba Vaezi, διδακτορική φοιτήτρια στην ομάδα της Dey και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι απλές υποκαταστάσεις, αντί για περιοριστικές δίαιτες, μπορούν να κάνουν μετρήσιμες διαφορές. «Οι συμμετέχοντες δεν μέτρησαν θερμίδες ή ακολούθησαν περίπλοκες οδηγίες απώλειας βάρους», ανέφερε.

Η μελέτη αυτή ανήκει σε μια χούφτα αυστηρά ελεγχόμενων δοκιμών διατροφής σε ηλικιωμένους που ζουν ελεύθερα, όπου οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια μελέτη διατροφής 18 εβδομάδων με δύο διατροφικές περιόδους των οκτώ εβδομάδων, χωρισμένες από ένα σύντομο διάλειμμα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Κάθε γεύμα και σνακ παρασκευάστηκε πλήρως και παρέχθηκε για κατανάλωση στο σπίτι. Μια διατροφή ήταν με βάση το κρέας, με κύρια πηγή πρωτεΐνης το χοιρινό, ενώ η άλλη ήταν φυτικής προέλευσης, με επίκεντρο φακές, φασόλια και μπιζέλια. Και οι δύο ακολουθούσαν τους στόχους θρεπτικών συστατικών των Διατροφικών Οδηγιών για τους Αμερικανούς.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες μείωσαν αυθόρμητα την πρόσληψη θερμίδων και παρουσίασαν περίπου 10% απώλεια σωματικού λίπους και 13% απώλεια λίπους στην κοιλιά κατά τη διάρκεια και των δύο διατροφικών φάσεων, καθώς και 23% βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και θετικές αλλαγές στους δείκτες φλεγμονής και τα επίπεδα ορμονών ανίχνευσης θρεπτικών συστατικών. Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μειώθηκε κατά περίπου 400 θερμίδες ανά ημέρα, ακόμη και χωρίς οδηγίες περιορισμού θερμίδων.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr