Μελέτη ανοίγει το δρόμο για απλή εξέταση αίματος που θα διαγιγνώσκει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Εξελίξεις στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω βιοδεικτών αίματος

Μια σημαντική μελέτη που διεξήχθη σε ισπανόφωνες και λατινικές κοινότητες από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, έχει αναδείξει τη σύνδεση μεταξύ αυτοαναφερόμενης γνωστικής έκπτωσης και βιοδεικτών που ανιχνεύονται στο αίμα. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη μιας απλής εξέτασης αίματος που θα διευκολύνει τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων σχετικών μορφών άνοιας. Η προτεινόμενη μέθοδος είναι ταχύτερη, λιγότερο επεμβατική και πιο οικονομική σε σύγκριση με τα υπάρχοντα εργαλεία διάγνωσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο JAMA Network Open.

Ανάγκη για πρώιμη ανίχνευση νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Η ανάγκη για έγκαιρη ανίχνευση νευροεκφυλιστικών ασθενειών σε ασθενείς με γνωστικά συμπτώματα είναι επιτακτική. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την υπόσχεση των βιοδεικτών αίματος ως ένα πιο προσβάσιμο και κλιμακούμενο εργαλείο για την κατανόηση της γνωστικής έκπτωσης, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που παραδοσιακά δεν έχουν εξυπηρετηθεί από τις υπάρχουσες μεθόδους. Ο Freddie Márquez, Ph.D., κύριος συγγραφέας της μελέτης, επισημαίνει την σημασία της έρευνας αυτής για την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την γνωστική υγεία.

Σημαντικά ευρήματα και προκλήσεις για το μέλλον

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο μία εξέταση αίματος που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη βοήθεια στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η εξέταση Lumipulse G pTau217/Aβ42 αναλύει πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη νόσο στο αίμα, αλλά είναι ακριβή και διατίθεται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Μελέτη Ισπανόφωνων – Έρευνα για τη Γνωστική Γήρανση, η οποία αξιολόγησε τη νευρογνωστική κατάσταση ενός υποσυνόλου συμμετεχόντων από τη Μελέτη Υγείας της Ισπανικής Κοινότητας, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μακροχρόνια μελέτη υγείας και ασθενειών των Ισπανόφωνων και Λατίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι ισπανόφωνοι και οι Λατίνοι ενήλικες θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και σχετικές μορφές άνοιας. Παρά την αύξηση της προοπτικής νόσου, αυτοί οι πληθυσμοί παραμένουν σημαντικά υποεκπροσωπούμενοι στην έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, κάτι που η συγκεκριμένη μελέτη επιδιώκει να αντιμετωπίσει. Οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα 5,712 συμμετεχόντων ηλικίας 50 έως 86 ετών, αναζητώντας πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως οι πρωτεΐνες αμυλοειδούς βήτα και ταυ.

Αν και τα ευρήματα είναι υποσχόμενα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού αυτή η προσέγγιση μπορέσει να ενσωματωθεί ευρέως στην κλινική πρακτική. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ακόμη και όταν αυτό συμβεί, η εξέταση θα είναι μόνο ένα εργαλείο στη διάγνωση από τους κλινικούς ιατρούς. Σύμφωνα με τον Márquez, οι βιοδείκτες στο αίμα έχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά πρέπει να συμπληρώνουν τις υπάρχουσες προσεγγίσεις, αντί να τις αντικαθιστούν.

Τελευταία άρθρα από την Ελλάδα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ONCAMERA

ΕΡΕΥΝΑ ONCAMERA - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr