Το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του άτυχου 23χρονου Μανώλη Στρατάκη, σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και του εισαγγελέα. Τραγική φιγούρα και σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία, η μάνα που κρατώντας τη φωτογραφία του παιδιού της, ζητούσε δικαίωση.
Ειδικότερα, πλήρη ανατροπή πήρε η υπόθεση του φονικού, καθώς το δικαστήριο μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία, αποφάσισε τη μείωση της ποινής του βασικού κατηγορουμένου, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 18 ετών και 4 μηνών, ενώ το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, του είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 38 ετών.
Επί της ουσίας, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης αναγνώρισε σε πατέρα και γιο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ στο νεαρό αναγνώρισε επίσης το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Η μεγάλη ανατροπή, ωστόσο, αφορά στον αδελφό του θύματος, ο οποίος αν και πρωτόδικα είχε αθωωθεί, σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε προφυλακιστέος με το σκεπτικό του δικαστηρίου να στηρίζεται στην άποψη, ότι ήταν εκείνος από τον οποίο ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.
Οι δε συνήγοροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι είναι βαρύ για την οικογένεια των Στρατάκηδων να έχουν ένα παιδί στο χώμα και ένα στη φυλακή. Ο θείος του θύματος Μανώλης Στρατάκης εξαπέλυσε μύδρους κατά της Δικαιοσύνης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα παίρνουν όλοι, έβγαλαν έξω τον φονιά και βάλανε τον αδελφό του σκοτωμένου στη φυλακή. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι σκάρτη. Οι δικαστές αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων».
Ο Γιώργος Περράκης, δικηγόρος των δύο βασικών κατηγορουμένων, εμφανίστηκε δικαιωμένος από την Απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης, σημειώνοντας ότι αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη.
Ο Γιώργος Φραντζεσκάκης, επίσης από την πλευρά της υπεράσπισης πατέρα και γιου, δήλωσε ικανοποιημένος σημειώνοντας: «Επαναβεβαιώθηκε ότιη άλλη πλευρά ξεκίνησε πρώτη τους πυροβολισμούς, ωστόσο το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, παρά την παραδοχή αυτή, είχε επιβάλει βαρύτατες ποινές».
Σε ανάλογο ύφος και ο Διονύσης Βέρας, ο οποίος πάντως, παρατήρησε ότι μένει η πικρία για το συμβάν διότι όπως είπε επρόκειτο για κλασική περίπτωση άμυνας. «Τελικά η υπεράσπιση θεωρεί τον εαυτό της εν μέρει δικαιωμένο».
Επίσης σε δήλωσή του ο Γιώργος Κοκοσάλης, συνήγορος υπεράσπισης, ανέφερε τα εξής: «Παρότι αποδεδειγμένα οι εντολείς μας δικαιούντο την άμυνα και τον βρασμό ψυχικής ορμής, ο οποίος σημειωτέον απερρίφθη με ισχυρή μειοψηφία, εντούτοις κατ’ αποτέλεσμα αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την ποινική μεταχείρισή τους…».
Εκπροσωπώντας την οικογένεια των Στρατάκηδων, ο Αντώνης Βουλγαράκης είπε ότι «ως νομικός σέβεται την απόφαση, όμως, ως εντολοδόχος της οικογένειας που έχει χάσει ένα παιδί 23 ετών υπάρχουν πολλά παράπονα. Αυτό που πικραίνει και δίνει γεύση διπλής αδικίας, είναι ότι ο γιος κρίθηκε ένοχος για μία ψήφο και έτσι η οικογένεια έχει ένα γιο στο χώμα και έναν στην φυλακή».
Ο σασμός δεν πέτυχε
Η δίκη επρόκειτο να γίνει στις 15 Οκτωβρίου του 2020 όμως το δικαστήριο, αξιολογώντας το αίτημα συνηγόρου της οικογένειας Στρατάκη για διακοπή λόγω απουσίας βασικού μάρτυρα, αποφάσισε την αναβολή για τις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, γεγονός μάλιστα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην πλευρά των δύο κατηγορουμένων που έκαναν λόγο για άθλιες μεθοδεύσεις.
Μέχρι τότε, είχαν ήδη δοθεί τέσσερις αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Όμως και πάλι δόθηκε αναβολή και λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας ορίστηκε για τις 2 Σεπτεμβρίου του 2021
Στο εδώλιο κάθισε ο 23χρονος δεύτερος ξάδελφος του θύματος, που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και ο 55χρονος πατέρας του, ο οποίος είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και για τα αδικήματα της οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.
Η αρχική ποινή για το νεαρό κατηγορούμενο ήταν 37 χρόνια, εκτίσιμα τα 25, ενώ το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Τρίτος κατηγορούμενος ήταν ένας εκ των αδελφών του Μανώλη Στρατάκη, 32 ετών, που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δεκατριών ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα του βασικού κατηγορούμενου.
Στις 15 Οκτωβρίου του 2020, κ. Κομισόπουλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης του τρίτου κατηγορούμενου, ζήτησε διακοπή με το αιτιολογικό ότι η απουσία συγκεκριμένου μάρτυρα ήταν ουσιαστική.
Πρόκειται για κάτοικο των Ανωγείων που έχει μεσολαβήσει για κοπάσει η οργή και η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο οικογενειών. Πηγές υποστηρίζουν πως ο σασμός δεν πέτυχε παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια. Ακόμη και βοσκοτόπια άλλαξαν χέρια, με πρωτοβουλία κατοίκων των Ανωγείων, για να μη γειτνιάζουν τα βοσκοτόπια των δύο οικογενειών.
Πεπεισμένοι ότι η προηγούμενη αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας δεν ήταν τυχαία αλλά ότι μεθοδεύτηκε, είχαν εμφανιστεί οι συνήγοροι υπεράσπισης των βασικών κατηγορουμένων.
Στο Εφετείο, οι συνήγοροι υπεράσπισης του 23χρονου βασικού κατηγορούμενου και του 55χρονου πατέρα του, επιχείρησαν να πείσουν ότι κατά την αιματηρή συμπλοκή στα Ανωγειανά όρη τον Απρίλιο του 2017, και οι δύο ήταν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής κάτι που είχε απορρίψει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Μάλιστα όπως είχε δηλώσει ο συνήγορος τους κ. Γιώργος Κοκοσάλης, με το νέο ποινικό κώδικα το ταμείο μπορεί να είναι πολύ χαμηλό και εξατομικευμένο.
Πηγή: neakriti.gr