
Μείωση της αίσθησης της όσφρησης μετά από COVID-19
Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι που υποπτεύονται ότι η αίσθηση της όσφρησής τους έχει μειωθεί μετά από COVID-19 είναι πιθανό να έχουν δίκιο. Η έρευνα, που χρησιμοποίησε μια αντικειμενική δοκιμή με 40 οσμές, αποκάλυψε ότι ακόμη και εκείνοι που δεν παρατήρησαν προβλήματα με την όσφρηση μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη.
Σημαντικά ευρήματα της μελέτης
Η μελέτη, που διεξήχθη από την πρωτοβουλία RECOVER των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και υποστηρίχθηκε από το Κλινικό Επιστημονικό Κέντρο του NYU Langone Health, ανέλυσε τη σύνδεση μεταξύ του κορονοϊού που προκαλεί COVID-19 και της υποσμία, δηλαδή της μειωμένης ικανότητας να μυρίζει κανείς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 80% των συμμετεχόντων που ανέφεραν αλλαγές στην ικανότητά τους να μυρίζουν μετά από COVID-19 είχαν χαμηλές βαθμολογίες σε μια κλινική δοκιμή ανίχνευσης οσμών περίπου δύο χρόνια αργότερα. Από αυτή την ομάδα, το 23% παρουσίασε σοβαρές βλάβες ή είχε χάσει εντελώς την αίσθηση της όσφρησης.
Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
Εντυπωσιακό είναι ότι το 66% των συμμετεχόντων που είχαν μολυνθεί αλλά δεν παρατήρησαν προβλήματα με την όσφρηση, επίσης, σημείωσαν ανώμαλα χαμηλές βαθμολογίες στην αξιολόγηση. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι με ιστορικό COVID-19 ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για μια αδύναμη αίσθηση της όσφρησης, ένα ζήτημα που είναι ήδη υποτιμημένο στον γενικό πληθυσμό.
Η Δρ. Leora Horwitz, συν-επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο NYU Grossman School of Medicine, προσθέτει ότι το 60% των συμμετεχόντων που δεν είχαν μολυνθεί και δεν ανέφεραν προβλήματα με την όσφρηση, επίσης, είχαν κακές επιδόσεις κατά την κλινική αξιολόγηση. Η υποσμία έχει συνδεθεί με απώλεια βάρους, μειωμένη ποιότητα ζωής και κατάθλιψη, μεταξύ άλλων ανησυχιών. Οι άνθρωποι με μειωμένη αίσθηση της όσφρησης μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν κινδύνους όπως χαλασμένα τρόφιμα, διαρροές αερίου και καπνό.
Η νέα αυτή μελέτη περιλάμβανε 3,535 άνδρες και γυναίκες και δημοσιεύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό JAMA Network Open. Είναι η μεγαλύτερη που έχει εξετάσει την απώλεια της όσφρησης μετά από COVID-19 χρησιμοποιώντας μια επίσημη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματά τους κάθε 90 ημέρες από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2025.
Η ομάδα χρησιμοποίησε το University of Pennsylvania Smell Identification Test (UPSIT) για να μετρήσει τη λειτουργία της όσφρησης. Σε αυτή την αξιολόγηση, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν 40 οσμές επιλέγοντας τη σωστή επιλογή πολλαπλής επιλογής για κάθε οσμή. Στη συνέχεια, η συνολική βαθμολογία του UPSIT συγκρίθηκε με μια βάση δεδομένων χιλιάδων υγιών εθελοντών.
Η Δρ. Horwitz προτείνει ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάζουν την απώλεια της όσφρησης ως μέρος της ρουτίνας της μετα-COVID φροντίδας, καθώς μια μειωμένη αίσθηση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική και σωματική ευημερία των ασθενών.