Μόνο τα 32 από τα 82 ιατρεία διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στο ΕΣΥ σήμερα, έχουν πιστοποιηθεί από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Τα ιατρεία αυτά, αναπτύχθηκαν χωρίς συγκεκριμένη λογική και δεν αντιπροσωπεύουν τις τοπικές ανάγκες του πληθυσμού, καθώς πρόκειται για εθελοντική προσπάθεια των γιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας που επέλεξαν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια.
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην κατάρτιση προτύπου διαπίστευσης, για την πιστοποίηση όλων των ιατρείων διακοπής καπνίσματος του ΕΣΥ από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, μια διαδικασία που αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.
Επόμενος στόχος είναι η μείωση των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού κατά 25%.
Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας καθ. Παναγιώτης Πρεζεράκος στο πλαίσιο ημερίδας για την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος με τίτλο «Επιλέγω να μην καπνίζω», που οργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία απηύθυνε χαιρετισμό.
Ο κ. Πρεζεράκος, επεσήμανε ότι για την εφαρμογή του σχεδίου κατά του καπνίσματος έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ πόροι της τάξης των 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων και η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
Αναφερόμενος στην επιτυχή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σημείωσε ότι η κοινωνία ήταν ώριμη με αποτέλεσμα να καταγράφονται μόνο 7,71 παραβάσεις ανά 100 ελέγχους.
Η πανδημία και το κάπνισμα
Και μπορεί η πανδημία να ανέκοψε το ρυθμό μείωσης των καπνιστών στη χώρα, όμως τελικά, μόλις 1% άρχισε το κάπνισμα για πρώτη φορά στην περίοδο της καραντίνας και άλλο ένα 1% από τους περιστασιακούς καπνιστές αύξησε τη συχνότητα που καπνίζει. Εντούτοις, στη δεκαετία 2009-2019 η μείωση των καπνιστών κυμάνθηκε από 21,9% – 38,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε νέους 16-24 ετών, κυμάνθηκε από 47,1-69,4%.
Τα στοιχεία αυτά που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Κάπνισμα καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης στην ίδια εκδήλωση, προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από έρευνα της Κάπα Research που διενεργήθηκε από τις 24-27 Μαΐου για λογαριασμό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Κάπνισμα, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Η έρευνα έδειξε ακόμη πως η πανδημία οδήγησε σε ιδιαίτερη αύξηση του καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή και μέτριες αλλαγές στα είδη προϊόντων καπνού πέραν του τσιγάρου.
Τσιγάρο στο σπίτι
Οι καπνιστές σύμφωνα με την έρευνα άλλαξαν ελάχιστα τα είδη καπνού που χρησιμοποιούν, με το 19% να επιμένει στο τσιγάρο. Οι καπνιστές σε ποσοστό 30% παρέμενε στο εσωτερικό του σπιτιού όταν κάπνιζε, ενώ ένα 41% έβγαινε στο μπαλκόνι ή κάποιον εξωτερικό χώρο.
Όπως διαπιστώνεται όμως οι καπνιστές:
- Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο COVID-19
- Καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα οι άνδρες
- Επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή
- Υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους,
- Λιγότερο συχνά ελέγχουν την υγεία τους παρακολουθώντας λιγότερο το σάκχαρο, τη χοληστερίνη και την πίεσή τους κλινικά και εργαστηριακά, αφού επισκέπτονται λιγότερο το γιατρό απ΄ότι οι μη καπνιστές.
- Παράλληλα εμβολιάζονται σε μικρότερο ποσοστό έναντι της γρίπης, αν και είναι περισσότεροι οι καπνιστές που έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Ο κ. Μπεχράκης καταλήγοντας επεσήμανε ότι στόχος της Ευρώπης είναι να περιοριστούν οι καπνιστές μόλις στο 5% του πληθυσμού ως το 2040.
Στις δράσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αναφέρθηκαν οι πρόεδροι κ.κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος και Στυλιανός Λουκίδης, αντίστοιχα, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ι. Κανακάκης εστίασε στην ανάγκη υποστήριξης των καπνιστών και μετά τη διακοπή εξαιτίας της εθιστικότητας της νικοτίνης. Από την πλευρά των οδοντιάτρων, η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας Ελεάννα Στουφή, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του καπνίσματος κυρίως σε ότι αφορά τις κακοήθειες.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της σημείωσε πως το «το κάπνισμα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ζωή, καθώς κάθε χρόνο σκοτώνει 8.000.000 ανθρώπους» και πρόσθεσε πως «η σημαντική μείωση του καπνίσματος, είναι μια ενθαρρυντική νίκη, αλλά όχι το τέλος της μάχης. Επιλέγω να μην καπνίζω, επιλέγω να ζω. Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από την βλαβερή αυτή συνήθεια για πάντα».
Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στο μήνυμα του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ψήφιση και εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου λέγοντας παράλληλα πως «Η προσπάθεια είναι συνεχής, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δημιούργησε προβλήματα, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε τη λειτουργία Εργαστηρίων Δεξιοτήτων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία της χώρας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) προκειμένου τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής, σε θέματα ρομποτικής, οικολογίας, εθελοντισμού, φυσικών καταστροφών, πρώτων βοηθειών, προστασία από εξαρτήσεις, συνέπειες από βλαβερές ουσίες, υγιεινός τρόπος ζωής.
Μηνύματα απηύθυναν ακόμη η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας Dr. David G. Horner, ο π. υπουργός Υγείας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
in.gr