Μάρτυρες μαζικής δενδροκτονίας με πρόσχημα τη μεταφύτευση, γίναμε εχθές οι κάτοικοι της Ραφήνας. Δεκαεπτά μεγάλα αρμυρίκια ηλικίας πολλών δεκαετιών, υγιή, εύρωστα και ευθυτενή, μετακινήθηκαν βίαια.
Τα αρμυρίκια αυτά:
- Ήταν ένα σημαντικό τμήμα που αστικού πρασίνου της Ραφήνας, που έχει πληγεί θανάσιμα από σωρηδόν κοπές «ενοχλητικών» δέντρων και από υποτιθέμενα «αυστηρά κλαδέματα» που γίνονται από το Δήμο και τη ΔΕΔΔΗΕ επί σειρά ετών. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν οδηγήσει δεκάδες δέντρα σε θάνατο, ισόβιο μαρασμό, ασθένεια ή, στην καλύτερη περίπτωση, στρεβλή ανάπτυξη.
- Ήταν δέντρα που ανήκαν στο οικοσύστημα του προστατευόμενου υγροτόπου ενωσιακής σημασίας και Α’ Προτεραιότητας της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, επιτελώντας σημαντικές οικοσυστημικές λειτουργίες, προσφέροντας τόπους φωλεασμού και ενδιαιτήματα στην μόνιμη και μεταναστευτική πανίδα του υγρότοπου. Η παρέμβαση μάλιστα μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο.
Η κοπή έγινε βάση της υπ αριθμ.660644/22-11-23 έγκρισης υλοτομίας του Δασαρχείου Πεντέλης, η οποία βασίστηκε στην υπ.αριθμ. 571880/18-10-23 αναληθή βεβαίωση της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την οποία:
«……κατόπιν αυτοψίας που διενεργήσαμε διαπιστώσαμε ότι στην επιφάνεια της μελετώμενης έκτασης η φυόμενη βλάστηση αποτελείται από άτομα (δένδρα) -ξερά-στρεβλά-ασθενικά-καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο….»,
βεβαίωση η οποία διαψεύσθηκε από έγκριτους αρμόδιους επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, της WWF και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ύστερα από επιτόπια αυτοψία. Τα 143 δέντρα της εκβολής, μεταξύ αυτών και τα 17 επίμαχα αρμυρίκια, είχαν υιοθετηθεί από κατοίκους στις 30/12/23 και είχαν αποτυπωθεί με γεωγραφικές συντεταγμένες από εθελοντές.
Ούτε η Δ/ση Δασών Αν.Αττικής ούτε το Δασαρχείο Πεντέλης έχουν ανταποκριθεί στο από 1/2/24 αίτημα ανάκλησης που έχει υποβληθεί από την δημοτική σύμβουλο Ραφήνας-Πικερμίου Εμμανουέλα Τερζοπούλου, εκπρόσωπο δημοτικής κίνησης «Γη & Ελευθερία». Το αίτημα αφορά την ανάκληση της αναληθούς αυτοψίας της Δ/σης Δασών και της έγκρισης υλοτομίας του Δασαρχείου Πεντέλης, βάσει των οποίων «εκτελέστηκαν» τα 17 αλμυρίκια της εκβολής. Η Δ/ση Δασών μάλιστα, με εκ των υστέρων επιστολή της δηλώνει αναρμόδια, γεγονός που επιτείνει το δόλο της χορήγησης αναληθούς βεβαίωσης!!!
ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΓΙΑ…ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η υποτιθέμενη μεταφύτευση γίνεται από προσωπικό χωρίς ειδική γνώση και εμπειρία στη μεταφύτευση μεγάλων δέντρων, με τις χειρότερες προϋποθέσεις για την επιτυχία της μεταφύτευσης και την επιβίωση των δέντρων, γιατί:
- Δεν έχει προηγηθεί η προετοιμασία αρκετών μηνών που απαιτείται, με σταδιακές παρεμβάσεις στο ριζικό σύστημα αυτών.
- Αντίθετα υπήρξε βίαιη κοπή και συρρίκνωση του ριζικού τους συστήματος.
- Τα δέντρα μετακινούνται χωρίς την απαραίτητη μεγάλη μπάλα χώματος που προσφέρει κάποια προστασία στο ριζικό τους σύστημα
- Η υποτιθέμενη μεταφύτευση γίνεται σε ακατάλληλη περίοδο, ιδιαίτερα φέτος που υψηλές θερμοκρασίες έχουν ξεκινήσει πρόωρα.
- Οι θέσεις που έχουν επιλεγεί ως προορισμός της μεταφύτευσης με ευθύνη του Δήμου και της αναδόχου, είναι ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ Α’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΚΒΟΛΗΣ, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφυτευθούν στο πάρκο Καραμανλή που είναι τμήμα του υγροτόπου, στολίζοντας και προσφέροντας σκίαση στο πάρκο, που είναι ζητούμενο σε περίοδο κλιματικής αλλαγής. ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 4018/12-3-24 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ, ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ? (Ο εργολάβος πρότεινε τη θέση αυτή για δική του διευκόλυνση, επειδή εκτελεί άλλο έργο στη θέση αυτή!)
- Στις όλες τις θέσεις μεταφύτευσης που έχουν επιλεγεί, δεν έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα στάγδην ποτίσματος των δέντρων, ούτε έχει αναλάβει κανείς σχετική δέσμευση με ορίζοντα 3ετίας, όπως απαιτείται. Βρίσκονται μάλιστα σε σημεία που μόλις έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται από την καταστροφική παρέμβαση του παραλιακού δρόμου που έφτιαξε η προηγούμενη δημοτική αρχή πριν 2 χρόνια στο Μπλε Λιμανάκι, προκαλώντας έτσι αναστάτωση στη φυσική αναγέννηση.
Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει ακόμη μια καταστροφή. Αρχικά η δήμαρχος με την υπ.αριθμ. 324/5-1-24 επιστολή της δήλωνε αναρμόδια σε απαλλοτριωμένη έκταση, στη συνέχεια ο Δήμος υποχρεώθηκε να συναινέσει στην έσχατη λύση της μεταφύτευσης των δένδρων («τυχαία» όμως στην σχετική απόφαση του ΔΣ Αρ.2/25-1-24 δεν αναγράφτηκαν οι όροι και οι προτεινόμενες θέσεις της μεταφύτευσης όπως διαβάστηκαν και ακούγονται στο βίντεο της συνεδρίασης και δε διορθώθηκε κατόπιν σχετικής αίτησης που έγινε) και τελικά με την υπ.αριθμ.4018/12-3-24 επιστολή του προτείνει θέσεις μακριά από τον υγρότοπο και στην ουσία αρνείται να φιλοξενήσει τα δέντρα στο παρόχθιο πάρκο Καραμανλή υιοθετώντας τη βούληση του εργολάβου.
Τελικά ο Δήμος είναι αρωγός των πολιτών ή του εργολάβου;
Δελτίο Τύπου
Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας