Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα από τσίμπημα μωβ μέδουσας, η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος των νοσοκομειακών Γιατρών, μας δίνει οδηγίες βήμα – βήμα για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα.
Δεν χάνουμε τη ψυχραιμία μας, δεν τοποθετούμε οινόπνευμα και αμμωνία αλλά πλένουμε αμέσως την περιοχή με θαλασσινό νερό. Στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό σε δοσολογία 1:1. Έπειτα, καλύπτουμε την επιφάνεια του τσιμπήματος με το διάλυμα της σόδας για 3 λεπτά και το αφαιρούμε με μια πλαστική κάρτα. Τέλος, βάζουμε πάγο χωρίς να ακουμπήσουμε τα χέρια μας.
Αν ο πόνος δεν υποχωρεί τότε μεταβαίνουμε στο πλησιέστερο φαρμακείο. Σε περίπτωση που κάποιος είναι αλλεργικός ενδέχεται να χρειαστεί νοσοκομειακή υποστήριξη.
Στις θάλασσες όλης της Ελλάδας έχουν εξαπλωθεί οι μωβ μέδουσες, η εμφάνιση των οποίων ξεκίνησε αρχικά από το Ιόνιο. Πλέον, έχουν εντοπιστεί πολλές και σε παραλίες της Αττικής. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, το τσίμπημα της μωβ μέδουσας θέλει διαφορετική προσέγγιση από την αντιμετώπιση με αμμωνία.