Με τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού να προχωρούν κανονικά στην Ευρώπη και ολοένα και περισσότερα εμβόλια να συμπεριλαμβάνονται στη μάχη ενάντια της πανδημίας, το βλέμμα όλων στρέφεται στην επόμενη μέρα.
«Είμαι αισιόδοξος»
«Αισιόδοξος» για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη το 2021 δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς τα εμβόλια εφτά διαφορετικών εταιρειών θα είναι διαθέσιμα εντός του έτους.
«Είμαστε τυχεροί γιατί η επιστήμη έδωσε την απάντηση με το εμβόλιο, και είμαστε διπλά τυχεροί γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης έχουμε ένα ενιαίο, συλλογικό ευρωπαϊκό πλαίσιο προαγοράς εμβολίων, σε μια κλίμακα πέρα από κάθε φαντασία».
«Υπερπροσφορά» εμβολίων τον Μάρτιο
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στην Ένωση για την καθυστέρηση του εμβολιασμού και της παροχής των απαιτούμενων δόσεων στα κράτη μέλη, ο Επίτροπος την χαρακτήρισε «αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης, αφού ποτέ δε δόθηκε η υπόσχεση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν με το ίδιο εμβόλιο, την ίδια στιγμή».
Τα εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ για τον κοροναϊό είναι δύο αυτήν την στιγμή, ενώ «πολύ σύντομα θα έχουμε ένα τρίτο και αμέσως μετά ένα τέταρτο».
«Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή στον Μάρτιο, θα έχουμε μια υπερπροσφορά εμβολίων που θα δίνει την εξασφάλιση σε όλους τους Ευρωπαίους ότι θα έχουν όλοι πρόσβαση στα εμβόλια».
Οι στόχοι της Επιτροπής
Σε συνεδρίαση της η Κομισιόν, μοιράστηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενόψει της συνάντησης των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη, τους στόχους που έχει θέσει για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων.
«Μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να έχουμε εμβολιάσει το 80% του υγειονομικού προσωπικού της Ευρώπης και το 80% όλων των Ευρωπαίων πάνω από 80 χρονών».
Επιπλέον, «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό του 70% του γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη. Είναι στόχοι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί».
Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις
Τα νέα στελέχη του κοροναϊού που έχουν εντοπιστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προβληματίζουν την ηγεσία της Ένωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι μεταλλάξεις δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους ειδικούς.
«Οι επιδημιολόγοι μάς λένε ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί όντως έχουν μια επιπρόσθετη δυσκολία, η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη από το εύρος των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας».
«Αναγκαίο το υγειονομικό πιστοποιητικό»
Ένα από τα θέματα που δίχασε την Ευρώπη είναι το υγειονομικό πιστοποιητικό το οποίο ζητούν ορισμένοι να δίνεται σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν και να κυκλοφορήσουν ελεύθερα.
«Η ιδέα του υγειονομικού πιστοποιητικού, είναι μια ιδέα που είναι απολύτως αναγκαία στην Ευρώπη», σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ επισήμανε πως σταδιακά, όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, «αυτό το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανοίγει σίγουρα και επιπλέον πόρτες, να διευκολύνει δηλαδή την κινητικότητα και τα ταξίδια».
Ο Επίτροπος τόνισε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα απαιτεί συλλογική συζήτηση και ένα κοινά επεξεργασμένο πλαίσιο, στο οποίο θα ενταχθεί και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Το τέλος είναι ορατό»
Κλείνοντας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι το τέλος της πανδημίας είναι «ορατό, αλλά δεν είναι ακόμα τόσο κοντά ώστε να το ακουμπάμε».
«Έχουμε μπροστά μας μερικούς δύσκολους μήνες στην Ευρώπη, όπου όμως θα πρέπει να έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι όλα όσα κάναμε ήταν στη σωστή κατεύθυνση».
in.gr