«Μαμά, βαριέμαι»: Τι μπορούμε να κάνουμε για την πλήξη του παιδιού

«Μαμά, βαριέμαι»: Τι μπορούμε να κάνουμε για την πλήξη του παιδιού

«Μαμά, βαριέμαι»: Τι μπορούμε να κάνουμε για την πλήξη του παιδιού

||

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε από το στόμα του παιδιού μας τη λέξη «βαριέμαι», με αποτέλεσμα είτε να ανησυχούμε ότι κάνουμε κάτι λάθος είτε να προσπαθούμε να δώσουμε λύση στην πλήξη του παιδιού. Ωστόσο, όταν το παιδί λέει ότι βαριέται, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου ώστε να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση.

Η πλήξη έχει και τα θετικά της

Αν το παιδί δεν έχει όρεξη να μας βοηθήσει να στρώσουμε το τραπέζι ή να τακτοποιήσουμε τα ρούχα και προτιμά να κοιτάζει έξω από το παράθυρο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Η αδράνεια δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Μάλιστα, οι ειδικοί μάς προτρέπουν να αφήνουμε τα παιδιά να βαρεθούν, καθώς έτσι ενισχύουμε τη φαντασία τους. Όταν τα παιδιά βαριούνται, τότε αρχίζουν να ονειρεύονται. Και όταν αρχίζουν να ονειρεύονται, αρχίζουν να φαντάζονται τον κόσμο που θα ήθελαν ή βρίσκουν νέες, συναρπαστικές ιδέες. Με λίγα λόγια, η πλήξη μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργικότητα.

Αφήνουμε το παιδί να βρει τη λύση μόνο του

Όταν το παιδί μάς λέει ότι βαριέται, πρέπει να θυμόμαστε ότι η πλήξη του δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Συχνά το ξεχνάμε αυτό και πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε μια λύση για τα πάντα, ώστε να προσφέρουμε ιδέες στο παιδί (συνήθως για να τις απορρίψει αμέσως). Η δουλειά μας είναι να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας έχει αρκετές επιλογές, από το να διαβάσει βιβλία και να παίξει με τα παιχνίδια του μέχρι το να περάσει χρόνο σε ένα πάρκο. Αν προσφέρουμε στο παιδί αυτές τις επιλογές, απλά το αφήνουμε να διαλέξει εκείνο τι θα κάνει.

Το παιδί πρέπει να μάθει πώς να είναι επινοητικό. Με άλλα λόγια, μπορούμε να έχουμε ενσυναίσθηση, αλλά παράλληλα να το αφήσουμε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μόνο του την πλήξη του.

Σε περίπτωση που το παιδί λέει ότι βαριέται προκειμένου να περάσει απλά περισσότερο χρόνο μαζί μας, το συμπεριλαμβάνουμε σε ό,τι κάνουμε τη δεδομένη στιγμή, είτε αυτό είναι το πλύσιμο των πιάτων είτε η μαγειρική.

Τι να προσέξουμε

Αν το παιδί βαριέται διαρκώς, τότε είναι πιθανό να πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο των δραστηριοτήτων του.

Μερικές φορές το παιδί βαριέται επειδή χρειάζεται μεγαλύτερες προκλήσεις. Βεβαιωνόμαστε λοιπόν ότι τα παιχνίδια του είναι κατάλληλα για την ηλικία του και ότι το παιδί κινείται αρκετά. Αν έχουμε τη δυνατότητα, το στέλνουμε στον κήπο για να κάνει τραμπολίνο ή βγαίνουμε μια βόλτα με τα ποδήλατα.

Tip: Την επόμενη φορά που το παιδί μάς πει «βαριέμαι», του δίνουμε ένα βάζο γεμάτο με χαρτάκια με ιδέες. Πλέον δεν θα έχει δικαιολογίες.

imommy.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, έχοντας καθιερωθεί από το 2002 από την UNESCO, «ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους ως ένας δρόμος για την…

Ρήξη στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες, με αφορμή, αλλά όχι αιτία, την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή…

Με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ, θα δημιουργηθεί ένας κόμβος μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων, χωρίς ενδιάμεσα συστήματα είπε ο Δ. Παπαστεργίου. Επίσης, αλλάζουν τα…