Από την περίοδο της καραντίνας, αλλά και με την κανονικότητα να μην έχει επιστρέψει πλήρως, όλοι στύβετε το «κεφάλι» σας να βρείτε δραστηριότητες και ιδέες για να απασχολήσετε τα «βασανάκια» σας ή ακόμα καλύτερα να απασχολούνται μόνα τους.
«Μαμά βαριέμαι…». «Μαμά δεν έχω τι να κάνω…». Πολλοί γονείς έρχεστε αντιμέτωποι καθημερινά με τέτοια παράπονα από τα παιδιά. Κι ενώ είναι κοινή παραδοχή ότι πολλές φορές τα παιδιά παίρνουν το κινητό για να απασχοληθούν, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας προσπαθείτε αυτό να το σταματήσετε.
Για ποιο λόγο όμως τα παιδιά φτάνουν συναισθηματικά σε αυτό το σημείο;
Τα παιδιά ως άλλοι μικροί εξερευνητές νιώθουν διαρκώς την ανάγκη να απασχολούνται με κάτι, γιατί μέσα από τις δραστηριότητες μαθαίνουν – δεξιότητες κινητικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και δεξιότητες καθημερινής ζωής. Είναι σαν τα νεογέννητα ζωάκια που βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ, παίζουν, τρέχουν, τσακώνονται και μέσα απ’ όλο αυτό μαθαίνουν να επιβιώνουν. Κι ενώ θα υπάρξουν σίγουρα στιγμές που θα κάτσουν με το κινητό ή στην τηλεόραση, πάντα θα ψάχνετε να βρείτε μία άλλη ενασχόληση για να απασχοληθούν.
Δείτε μερικούς απλές ιδέες να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα, με τρόπους που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν:
Ένας θησαυρός σκουπίδια
Ποιος είπε ότι χρειάζεται να ξοδεύετε πολλά λεφτά για να μπορέσετε να τα απασχολήσετε; Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, υπομονή και φαντασία. Δημιουργήστε μία γωνιά Crafts στο σπίτι. Με ένα τραπεζάκι και μία καρεκλίτσα στα «μέτρα» του παιδιού. Βάλτε πάνω στο τραπέζι σε κουτάκια κάποια βασικά εργαλεία όπως κόλλα σε στικ μορφή, ψαλίδι ασφαλείας, κάποια χαρτονάκια πολύχρωμα κομμένα σε μέγεθος Α5, κόλλες με χρυσόσκονη, χαρτιά γκοφρέ και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Σε ένα άλλο κουτί (μπορεί να είναι και ένα κουτί από super market το οποίο μπορείτε να φιλοτεχνήσετε με τα παιδιά σας) βάλτε ό,τι θα πετούσατε. Ρολά από χαρτί κουζίνας, ρολά από χαρτί υγείας, άδεια αλουμινένια ντενεκάκια από χυμό ντομάτας, μικρά κουτάκια από συσκευασίες, πλαστικά κουταλάκια και ό,τι άλλο μπορεί να περάσει από το μυαλό σας. Όποτε λοιπόν ο μικρός σας δημιουργός βαρεθεί μέσα στο σπίτι δώστε του το κίνητρο να γίνει ο Πικάσο της οικογένειας και να δημιουργήσει ό,τι μπορεί να φανταστεί. Φτιάξτε κάρτες γενεθλίων, δώρα για τους φίλους σας, διακοσμητικά για το δωμάτιο και κάθε λογής κατασκευή.
Οι δεξιότητες καθημερινής ζωής είναι από τις βασικές δεξιότητες που τα παιδιά αποζητούν να αποκτήσουν. Γι’ αυτό τον λόγο κιόλας, πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει ότι ενώ τους αγοράζετε τα πιο ακριβά παιχνίδια αυτά προτιμούν να παίζουν με τα δικά σας πραγματικά – λειτουργικά «εργαλεία» όπως π.χ. κλειδιά, κατσαρόλες, κουτάλες, ξεσκονόπανα κ.λπ. Γιατί λοιπόν να μην τα εντάξετε στις καθημερινές δουλειές σας; Δώστε τους συγκεκριμένες αρμοδιότητες μέσα στο σπίτι όπως το να ξεσκονίσουν με ένα βρεγμένο πανάκι, να στρώσουν το τραπέζι ή/και το κρεβάτι τους, ακόμα και να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα με την βοήθεια ενός πύργου εκμάθησης κ.ο.κ.
Μια παράσταση στο σπίτι
Επιλέξτε το αγαπημένο τους παραμύθι, επιλέξτε τους ρόλους μεταξύ σας και, αν είναι δυνατόν, κανονίστε εκείνη την ημέρα να έχετε κοινό – έστω τον παππού και την γιαγιά – και φτιάξτε την δική σας θεατροπαραμυθοκατάσταση! Μπορείτε με αυτό να ασχολείστε όλη την εβδομάδα και να το προετοιμάζετε, να βρίσκετε κοστούμια (από τα παλιά σας ρούχα), να φτιάξετε αυτοσχέδια αντικείμενα (όπως αναφέρεται στην πρώτη δράση) αλλά και να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο σκηνικό. Αν έχετε ακόμα περισσότερο χρόνο μπορείτε αυτό να το κάνετε και σαν κουκλοθέατρο, φτιάχνοντας τις δικές σας αυτοσχέδιες καλτσόκουκλες.
Σκεφτείτε πως ήσασταν εσείς ως παιδιά και με ποιόν μαγικό τρόπο η φαντασία σας σάς βοηθούσε να ξεπεράσετε αυτή την τόσο γλυκιά παιδική «βαρεμάρα». Δημιουργήστε με οδηγό αυτήν την θύμηση δράσεις και περιπέτειες, εύκολες και ανέξοδες, οι οποίες θα «χωράνε» στην τόσο φορτωμένη καθημερινότητά σας. Επιτρέψτε στα παιδιά να είναι παιδιά.
vita.gr