Θερινή «βόμβα» έσκασε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου βάζει λουκέτο -έχοντας γονατίσει από οικονομικά προβλήματα- ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παλιά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, και συγκεκριμένα τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη».
Η επιχείρηση αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια πολλές δυσκολίες, μια από τις οποίες ήταν τα μεγάλα δάνεια για την ανέγερση των κτηρίων στα Μεσόγεια.
Τώρα αναζητούνται άλλα σχολεία για να ενταχθούν οι περίπου 1.000 μαθητές των εκπαιδευτηρίων
Με έδρα τα Σπάτα, το 85 ετών σχολείων φαίνεται ότι δεν θα χτυπήσει κουδούνι για τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με γονείς μαθητών, ειδοποιήθηκαν από το λογιστήρια ότι δεν θα μπορέσει το σχολείο να δεχθεί μαθητές. Μάλιστα επιστρέφουν τις προκαταβολές που είχαν δοθεί για τη χρονιά 2020-2021 ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν προκειμένου να κλείσουν όλες τις υποθέσεις.
Οι δυσκολίες για το ιστορικό σχολείο είχαν φανεί εδώ και μερικά χρόνια καθώς τα υψηλά δάνεια για την κατασκευή του υπερσύγχρονου σχολείου στην περιοχή των Μεσογείων, έγιναν βρόχος για τους ιδιοκτήτες.
Ωστόσο, το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί, εξυπηρετώντας προφανώς τον δανεισμό του. Μάλιστα μαζί με το δημοτικό σχολείο είχε περί τα 1.000 παιδιά τα οποία τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν νέο σχολείο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζηρίδης έχει ανοικτό δίαυλο με τρία ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να διοχετευτούν εκεί τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες όταν δεκάδες γονείς αρνούνταν να καταβάλουν τα δίδακτρα με πρόσχημα τον κορωνοϊό και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έτσι η «μαύρη τρύπα» των χρεών μεγάλωσε με αποτέλεσμα την εξέλιξη που περιγράφουμε πιο πάνω.
Πολλά ακούγονται για το μέλλον του σχολείου καθώς τα κτήρια είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν και θα ενδιέφεραν πολλά σχολεία να τα αγοράσουν.
Ο Γιώργος Ζηρίδης και η ιστορία των εκπαιδευτηρίων
Το σχολείο ιδρύθηκε το 1933 από τον φιλόλογο Γεώργιο Ζηρίδη. Ο Γεώργιος Ζηρίδης, που γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα το 1908, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άρχισε να διδάσκει. Το 1933 γνωρίζεται με τον Αδ. Συρίγο ο οποίος είχε ιδρύσει στον Πειραιά ένα εκπαιδευτικό οργανισμό που περιελάμβανε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Οικοτροφείο που το ονόμασε “Λύκειο Αθηνά” και ο Ζηριδης προσλαμβάνεται ως καθηγητής. Παντρεύεται την ανιψιά του Συρίγου και γίνεται συνεταίρος του Συρίγου. Μετά την κατοχή μετακομίζει η σχολή στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.
Το 1945 ο Συρίγος αποχωρεί για άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Στο σχολείο διδάσκει μουσική το 1947 και ο πρώην μαθητης του Μίκης Θεοδωράκης.
Το 1957 το σχολείο μεταστεγάζεται στην Βίλα Παληού ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και το Λύκειον η Αθηνά μεταφέρεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου (1962) . Εκεί συστεγάζονται Οικοτροφείο Αρένων και Θηλέων και λειτουργούν ως ένας πρότυπος εκπαιδευτικός οργανισμός. Το 1964 γίνεται αδελφοποίηση με το Αγγλικό Σχολείο “King Edward’s School” Το 1969 σε άλλο αυτόνομο κτίριο θα λειτουργήσει και νηπιαγωγείο. Η επιτυχημένη και εξαιρετική πορεία του Ζηρίδη θα διακοπεί ξαφνικά από τον θάνατό του, το 1971. Τότε αναλαμβάνουν το σχολείο η κόρη του Γεωργίου Ζηρίδη, Κατερίνα Ζηρίδη, και ο γιος του Παναγιώτης Ζηριδης.
Η νέα γενιά
Το 1999 αναλαμβάνει η τρίτη γενιά Ζηρίδη, η Τζωρτζίνα και Μάνια Σπέντζου, αλλά η Κατερίνα Ζηριδη παραμένει ενεργή.
Καθιερώνεται και ο θεσμός των υποτροφιών, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας να φοιτήσουν ως υπότροφοι στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη πιστοποιούνται κατά ISO 9001. Το 2000 τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Το 2002 η Νέα Γενιά Ζηρίδη εγκαινιάζει στα Σπάτα ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα . Τα εγκαίνια πραγματοποιεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το 2004 η Νέα Γενιά Ζηρίδη πιστοποιείται κατά ISO 14001 για την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης του περιβάλλοντος. ο 2007 δημιουργείται το Ωδείο Ζηρίδη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.
Τα προβλήματα, τα ανοίγματα και οι συγκυρίες
Το 2009 και ενώ το σχολείο έχει ανοιχτεί σε δάνεια για τις εγκαταστάσεις στα Μεσόγειο, ήρθε το πρώτο «χτύπημα» με την υπόθεση της διαρροής των θεμάτων του International Baccalaureate. Aν και αποδείχθηκε ότι τα εκπαιδευτήρια Zηρίδη δεν ευθύνονταν, ο διεθνής οργανισμός τους αφαίρεσε την άδεια και μαζί το «χρυσοφόρο» πεδίο του IB. Ταυτόχρονα “χτυπάει” και η χρεοκοπία της Ελλάδας, που προκάλεσε μεγάλο πλήγμα σε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Το 2012 δημιουργείται το «Zirdis Club» με σκοπό την ενίσχυση των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ γονέων, αποφοίτων και συνεργατών της Νέας Γενιάς Ζηρίδη. Το 2013 συνεργάζεται με τον οργανισμό Cambridge International Εxaminations και δημιουργεί δίγλωσσο πρόγραμμα Το 2014 τα εκπαιδευτήρια ανακοινώνουν τη συνεργασία τους με τις Ακαδημίες της ΠΑΕ ΑΕΚ, στηρίζοντας έμπρακτα τη νέα γενιά αθλητών. Το 2016 το σχολείο γιορτάζει τα 85 χρόνια λειτουργίας του και προσφέρει 85 υποτροφίες.
Το 2017 το σχολείο είναι στα όρια του πλειστηριασμού.
Ρυθμίζουν τις οφειλές και το παλεύουν. Μάλιστα η «Nέα Γενιά Zηρίδη» επιδεικνύει και δάφνες, αγού το 98,6% των αοφοίτων της εισαγεται σε πανεπιστήμια. Εντουτοις το 2020 έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό το ιδιόκτητο ακίνητο της Kατερίνας Zηρίδη στην Kηφισιά. Mια διώροφη μεζονέτα 412 τ.μ. που θα βγει με πρώτη τιμή προσφοράς στις 590.000 ευρώ και με επισπεύδουσα την Alpha Bank. Tο ποσό της οφειλής είναι 315.354 ευρώ, αλλά τα βάρη του ακινήτου πολλά, με προσημειώσεις και κατασχέσεις υπέρ του Δημοσίου, του IKA κλπ.