Λιανεμπόριο: Τα καταστήματα άνοιξαν, οι πελάτες δεν ψωνίζουν

Λιανεμπόριο: Τα καταστήματα άνοιξαν, οι πελάτες δεν ψωνίζουν

Λιανεμπόριο: Τα καταστήματα άνοιξαν, οι πελάτες δεν ψωνίζουν

||

Δεν «ανάστησε» το λιανεμπόριο, παρότι πρόλαβε την πασχαλινή περίοδο, αφού η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, παρά τις εκπτώσεις, παραμένει χαμηλή.

Βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες αποτελούν τόσο οι περιορισμοί που ισχύουν ακόμη, όσο και οι επιφυλάξεις που έχουν οι καταναλωτές- ειδικά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – να βρεθούν στον ίδιο χώρο με αγνώστους. Και φυσικά, σημαντικότατο ρόλο παίζει η οικονομική αβεβαιότητα των πολιτών για το επόμενο διάστημα, όσο και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι περισσότεροι στη διάρκεια της καραντίνας – αναστολές συμβάσεων εργασίας, μειώσεις μισθών και ανεργία.

Η μεγαλύτερη μείωση τζίρου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (το 2020, το λιανεμπόριο άνοιξε σταδιακά στις 4 Μαΐου, αρχικά με τις μικρές επιχειρήσεις και, στη συνέχεια, λειτούργησαν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα) καταγράφεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στα πολυκαταστήματα και στα κλειστά εμπορικά κέντρα και είναι της τάξεως του 60% έως και 70%.

Χαμηλή θεωρείται και η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις των εμπορικών καταστημάτων στις περιφερειακές αγορές, όπως είναι αυτές της Καλλιθέας, της Νέας Ιωνίας και του Χαλανδρίου. Καλύτερη είναι η εικόνα, πάντως, στα εμπορικά κέντρα και στα εκπτωτικά χωριά, που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους, αφού ο κόσμος διστάζει να μπει σε κλειστό χώρο μαζί με άλλους πελάτες, καθώς φοβάται τη μετάδοση του ιού.

Τα μεγάλα καταστήματα, πάντως, θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν περισσότερους πελάτες ταυτόχρονα, βάσει των νέων ανακοινώσεων των αρμοδίων αρχών. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι τώρα σε ένα κατάστημα 1.000 τ.μ. επιτρεπόταν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέχρι 25 πελάτες, θα επιτρέπεται πλέον να βρίσκονται μέχρι 30. Να σημειωθεί, επίσης, ότι την Κυριακή 9 Μαΐου τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων και τα κομμωτήρια επιτρέπεται να είναι ανοιχτά.

Ωστόσο, και αυτή την εβδομάδα θα διατηρηθεί η πραγματοποίηση των αγορών υποχρεωτικά με το μοντέλο click inside και click away, μοντέλα που αναμένεται να καταργηθούν από τις 15 Μαΐου, οπότε ανοίγει ο τουρισμός.

«Στις 14 Μαΐου τελειώνουν τα click away και click inside. Δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15 Μαΐου», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Παραμένει υπό εξέταση, πάντως, το τρίωρο χρονικό όριο για τις αγορές και η αποστολή sms στο 13032.

Μεγάλες εκπτώσεις μέχρι και 80%

Μεγάλη καμπάνια των ενδιάμεσων εκπτώσεων (1-15/5) συνεχίζουν να κάνουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, αφού η πτώση τζίρου στα καταστήματα κυμαίνεται στο 30% συγκριτικά με την περίοδο της κανονικότητας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.

Οι καταστηματάρχες θέλουν να αξιοποιήσουν την αυριανή Κυριακή, που τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά, αλλά και τη μικρή «ανάσα» από τη μείωση του ποσοστού εμβαδού ανά πελάτη, που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. (50 τ.μ. ανά άτομο), σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες.

Πολλοί επιχειρηματίες προσδοκούν να υπάρξει σταδιακή τόνωση του τζίρου τους από τον Ιούνιο, ευελπιστώντας οι υποσχέσεις για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών να μην μετατεθεί για αργότερα, αλλά να συμπέσει με την επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μεγάλες φίρμες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών, που κυμαίνονται από 30% έως και 50% σε επιλεγμένα είδη. Σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, αλλά και σε πολυκαταστήματα, οι εκπτώσεις φθάνουν έως και 70%, ενώ εκπτώσεις μέχρι και 80% κάνουν καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα. Έτσι, οι επιχειρηματίες του κλάδου ευελπιστούν να φύγει το στοκ, καθώς τους… έμεινε για σχεδόν έξι μήνες απούλητο, αφού είχαν κατεβάσει ρολά λόγω lockdown.

Να σημειωθεί ότι, παρά τις χαμηλές πωλήσεις, στην πρώτη γραμμή ζήτησης είναι τα αθλητικά είδη ένδυσης και υπόδησης, τάση που υπήρχε ιδιαίτερα την περίοδο του lockdown και διατηρείται. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου σημειώνουν αύξηση πωλήσεων. 

Κορκίδης: Χάθηκαν οριστικά 10 δις

Τις «χαμηλές πτήσεις» στο λιανεμπόριο επιβεβαίωσε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Συγκεκριμένα, σε δήλωση του, ο κ. Κορκίδης ανέφερε:

«Μετά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων με ανοιχτή την αγορά, αλλά και μετά από τρεις εβδομάδες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Αττική, με τις δύο διαθέσιμες μεθόδους «κλικ» αγορών, μπορούμε να πούμε ότι από τα εμπορικά καταστήματα «πολλοί πέρασαν, λίγοι αγόρασαν». Παρά τις ελκυστικές τιμές και προσφορές, οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη. Παρά λοιπόν την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες, ειδικά σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας ήταν 5 πελάτες ημερησίως.

Το click away και click inside είναι γεγονός πως περιορίζει και κουράζει εμπόρους και καταναλωτές, με αποτέλεσμα να καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα τις εποχικές πωλήσεις. Οι απώλειες του λιανεμπορίου τις περιόδους των lockdown δεν μπορούν να αναπληρωθούν ούτε να ανακτηθούν. Δυστυχώς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως χάθηκαν οριστικά 10 δισ. ευρώ στο εμπόριο και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Καφούνης: Υστερεί το λιανεμπόριο στα μέτρα επανεκκίνησης έναντι της εστίασης

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και την αγωνία των επιχειρηματιών του κλάδου για πιθανά λουκέτα στο μέλλον. Ωστόσο, η νέα γενιά μέτρων, ύψους 2 δισ. ευρώ, μετά τις επιστρεπτέες προκαταβολές, καλλιεργεί κάποιες προσδοκίες. Πρόκειται για την επιδότηση παγίων δαπανών, το πακέτο για την επανεκκίνηση της εστίασης, την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού και την επιδότηση ενοικίων, που παρατείνεται και για το Μάιο.

Όπως δήλωσε στο Euro2day.gr ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ), θα πρέπει να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν KΥA, «προκειμένου να αποφευχθούν αντεγκλήσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών και οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να γνωρίζουν την επίσημη απόφαση που ορίζει ότι συνεχίζεται και για το μήνα Μάιο η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για το λιανεμπόριο».

Ο κ. Καφούνης τόνισε, επίσης, την υστέρηση του λιανεμπορίου στα μέτρα επανεκκίνησης, κατά αντιστοιχία με αυτά για την εστίαση, αναφερόμενος στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες με τις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι, ειδικά στα καταστήματα ένδυσης, αυτή την περίοδο οι εκπτώσεις ξεπερνούν το 50% στο αδιάθετο εμπόρευμα και οι επαγγελματίες προσβλέπουν σε τόνωση της αγοραστικής κίνησης μετά τους υποτονικούς ρυθμούς της εορταστικής αγοράς του Πάσχα, όπως αναφέρεται στο in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, ζήτησε να κατεβάσουν ρολά οι δήμοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τέλος ταφής. Με ημίμετρα προσπαθεί η Κυβέρνηση να λύσει το μείζον θέμα που έχει…

Κανένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο ΧΥΤΑ – Δράση συλλογής των φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας-Περιβάλλοντος του Δήμου Πεντέλης Ο Δήμος Πεντέλης ανακοινώνει από φέτος την έναρξη της δράσης «Κανένα…

Ο Δήμος Αγκιστρίου πήρε την καλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία των μικρών νησιωτικών δήμων στην έρευνα του ΚΕΦίΜ. Οι Δήμοι Λυκόβρυσης – Πεύκης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Λοκρών, Αγίου Βασιλείου, Σαλαμίνας…