Με φόρα και “Φον Δημητράκη” για όλα τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου μπήκε η Θεατρική Ομάδα Ζεφυρίου (ΘΟΖ)
Mε το “δεξί” , πάτησε το πόδι της στην ολοκαίνουργια θεατρική της Σκηνή η Ομάδα Ενηλίκων Ζεφυρίου (ΘΟΖ) που το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, την επομένη των εγκαινίων του νέου σύγχρονου χώρου έκανε πρεμιέρα, με την παράσταση “Φον Δημητράκης”.
Οι ηθοποιοί της Σκηνοθέτιδας Στέλλας Νικολοθανάση, “υπερασπίστηκαν” με πηγαίο ταλέντο κι επαγγελματισμό το κορυφαίο έργο του Δημήτρη Ψαθά, ο «Φον Δημητράκης», που γράφτηκε το 1946 μέσα στην περίοδο της κατοχής και ανέβηκε για πρώτη φορά το 1946 κατά την περίοδο του Εμφυλίου.
Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Νοεμβρίου, η νέα υπερσύγχρονη θεατρική Σκηνή του Δήμου Φυλής, υποδέχθηκε το κοινό της ΘΟΖ, που όπως πάντα είναι φανατικό! Παρά τα μέτρα προστασίας που επιβάλει το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα οποία τηρήθηκαν με ευλάβεια, η αίθουσα γέμισε από πάνω ως κάτω και τις δυο βραδιές, από ένα κοινό που απόλαυσε παραστάσεις υψηλού επιπέδου!
Τα ωραία πάντως δεν σταματούν εδώ καθώς η ΘΟΖ που είχε ν’ ανέβει στο σανίδι για πάνω από ένα χρόνο εξαιτίας την πανδημίας, μπήκε με φόρα!
Έτσι και τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου οι παραστάσεις του Φον Δημητράκη της ΘΟΖ σε σκηνοθεσία Στέλλας Νικολοθανάση συνεχίζονται με Ελεύθερη Είσοδο!
Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης αλλά και με αρνητικό ράπιντ τέστ, κατά την είσοδό στο χώρο!
Προμηθευτείτε τις προσκλήσεις σας από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Μπουμπουλίνας και 17ης Νοέμβρη – Ζεφύρι) Εφόσον υπάρχουν προσκλήσεις μπορείτε να τις προμηθευτείτε και στην είσοδο του θεάτρου, πριν από την παράσταση!
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο «Φον Δημητράκης»,το κορυφαίο έργο του Δημήτρη Ψαθά, είναι μια σπαρταριστή σάτιρα πάνω σ’ ένα επίκαιρο θέμα: Το πάθος για εξουσία.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας της Κατοχής του 1942.
Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας αποτυχημένος και δειλός πολιτευτής, ο οποίος μέσα στην Κατοχή βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να γίνει Υπουργός, συνεργαζόμενος όμως με τους Γερμανούς.
Μέσα όμως στο σπίτι του και πίσω από την πλάτη του επικρατούν αντίθετες τάσεις. Η οικογένειά του σε αντίθεση με εκείνον αποτελείται από πατριώτες, ο γιος του είναι αντάρτης στα βουνά, η κόρη του λαμβάνει ενεργό μέρος στην αντίσταση, ενώ ο αδερφός του ο Λεωνίδας, δάσκαλος στο επάγγελμα, και αγωνιστής ανοίγει μέσα στην Κατοχή μπακάλικο, απ’ όπου διακινεί στα κρυφά πολεμοφόδια στους αντάρτες στο βουνό πίσω από την πλάτη του.
Ο Δημητράκης καμαρώνει για την υπουργική του καρέκλα, μέχρι που έρχεται η στιγμή να πάρει μία μεγάλη απόφαση.
Πίσω από τη έξοχη κωμωδία χαρακτήρων του Δημήτρη Ψαθά, βρίσκεται σε όλη του την οξύτητα το τραγικό στοιχείο.
Θίγεται το θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας, ενώ παράλληλα τίθεται το δίλημμα αν οι επιλογές των ανθρώπων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη συνείδηση ή με το συμφέρον, αναφέρει η σχετική ενημέρωση του Δήμου.