Λαίμαργοι γλάροι ζηλεύουν αυτό που τρώνε οι άνθρωποι

Λαίμαργοι γλάροι ζηλεύουν αυτό που τρώνε οι άνθρωποι

Λαίμαργοι γλάροι ζηλεύουν αυτό που τρώνε οι άνθρωποι

Λαίμαργοι γλάροι ζηλεύουν αυτό που τρώνε οι άνθρωποι – Οι γλάροι δεν χτυπούν στα τυφλά όταν επιχειρούν να κλέψουν τη μπουκιά από το στόμα των περαστικών: όπως φαίνεται τα πανούργα πτηνά δεν θέλουν οποιοδήποτε φαγητό, αλλά αυτό που τρώνε οι άνθρωποι.

Στην παραλία του Μπράιτον στη Βρετανία, ερευνητές άφησαν στην άμμο πατατάκια συσκευασμένα σε σακούλες διαφόρων χρωμάτων, ενώ οι ίδιοι κάθισαν σε μικρή απόσταση κρατώντας στο χέρι μια σακούλα πατατάκια συγκεκριμένου χρώματος.

Μεταξύ των ασημόγλαρων (Larus argentatus) που επιχείρησαν να κλέψουν τα πατατάκια, το 95% διάλεξε το χρώμα που κρατούσαν οι άνθρωποι, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters.

γλάροι
#image_title

«Αυτό υποδεικνύει ότι οι γλάροι έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να συγκρίνουν αντικείμενα στο περιβάλλον τους» γράφει στο The Conversation ο ορνιθολόγος Πολ Γκράαμ του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, τελευταίος συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Επιπλέον, οι γλάροι δείχνουν να παρατηρούν τις διατροφικές επιλογές των άλλων –των ανθρώπων στη συγκεκριμένη περίπτωση- και χρησιμοποιούν αυτή την πληροφορία για να αποφασίσουν με τι θα τραφούν» επισημαίνει.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει εξάλλου ότι οι γλάροι προτιμούν το φαγητό που έχουν αγγίξει άνθρωποι, θεωρώντας πιθανώς ότι είναι πιιο θρεπτικό, αναφέρει το in.gr

Στο τελευταίο πείραμα, περισσότερες απόπειρες κλοπής έγιναν από ενήλικους γλάρους, παρά το γεγονός ότι τα νεαρά άτομα ήταν περισσότερα, κάτι που υποδεικνύει ότι «η κλοπή φαγητού απαιτεί ένα επίπεδο θάρρους και ικανότητας που απουσιάζει από τα περισσότερα νεαρά πτηνά».

«Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα νεαρά πτηνά αποθαρρύνονται λόγω του ανταγωνισμού με τα ενήλικα» αναφέρει ο δρ Γκράαμ.

Ευτυχώς, το φαινόμενο της στοχευμένης κλοπής δεν είναι διαδεδομένο, καθώς μόνο το ένα πέμπτο των γλάρων που παρατήρησαν οι ερευνητές επιχείρησε να βουτήξει τα πατατάκια.

Τα ευρήματα, όμως, υποδεικνύουν ότι οι γλάροι δεν έγιναν κλέφτες επειδή συνήθισαν τα τρόφιμα που προσφέρουν οι άνθρωποι, αλλά επειδή έχουν μια έμφυτη τάση παρατήρησης. Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι γλάροι συχνά κλέβουν την τροφή άλλων πτηνών, ακόμα και εν πτήσει.

Όπως λέει ο Γκράαμ, οι πινακίδες που γράφουν «μην ταΐζετε τα πτηνά» είναι απίθανο να λύσουν το πρόβλημα, αναφέρει το in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Την ανάγκη να προσφύγει ο Δήμος της Αθήνας στο ΣτΕ για την ακύρωση της έγκρισης πολεοδομικής μελέτης εφαρμογής των τροποποιήσεων του Γ.Π.Σ. στην περιοχή Προμπονά, καθώς και ζητήματα υποστελέχωσης και…

Θερμή ανταπόκριση απο τους εθελοντές του Δήμου Σαρωνικού την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, για τον καθαρισμό του Σαρωνικού μετά απο κάλεσμα του Δήμου. Πραγματοποιήθηκε δράση καθαρισμού της παραλίας και του λιμανιού…

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που αφορά το ιστορικό Κτήμα Τατοΐου, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.…