La Niña: Το «νέο» καιρικό φαινόμενο που θα φέρει δροσιά φέτος το καλοκαίρι

La Niña: Το «νέο» καιρικό φαινόμενο που θα φέρει δροσιά φέτος το καλοκαίρι

La Niña: Το «νέο» καιρικό φαινόμενο που θα φέρει δροσιά φέτος το καλοκαίρι

Το νέο μετεωρολογικό φαινόμενο La Niña αναμένεται να εμφανιστεί αργότερα φέτος, φέρνοντας πιο δροσερές θερμοκρασίες, μετά από την περίοδο ρεκόρ ζέστης που προκάλεσε το φαινόμενο El Niño τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), το φαινόμενο El Niño 2023/24, το οποίο συνέβαλε στην αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών και στις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες παγκοσμίως, δείχνει να φτάνει στο τέλος του. Το πιθανότερο είναι η επιστροφή των συνθηκών La Niña αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο La Niña να εμφανιστεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου. Ο Οργανισμός θεωρεί ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης του El Niño κατά την περίοδο αυτή είναι ελάχιστος.

Για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες (50%) οι συνθήκες να είναι ουδέτερες – ούτε El Niño ούτε La Niña – ή μεταβατικές προς το φαινόμενο La Niña.

La Niña : Φέρνει υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών

Το φαινόμενο La Niña συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επίδραση ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις περιοχές. Στην τροπική ζώνη, το La Niña παράγει κλιματικές συνέπειες αντίθετες με εκείνες του El Niño.

Πάντως, τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Το τέλος του El Niño

Κάθε μήνα από τον Ιούνιο 2023 έχει καταγραφεί και νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών – και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Το τέλος του φαινομένου El Niño δεν σημαίνει παύση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα, διότι ο πλανήτης μας θα συνεχίζει να θερμαίνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύουν την ζέστη. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό όλο κατά την διάρκεια των προσεχών μηνών», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Κο Μπάρετ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Ετσι, το φαινόμενο La Niña έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την εποχή των κυκλώνων του 2024 στον βόρειο Ατλαντικό, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Ιουνίου και θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει τέσσερις έως επτά κυκλώνες της κατηγορίας 3 ή και περισσότερους, σύμφωνα με την NOAA.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρά την δροσιστική επίδραση του φαινομένου La Niña από το 2020 μέχρι τις αρχές του 2023.

Οσο για το El Niño, κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο 2023 και είναι ένα από τα πέντε ισχυρότερα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί.

«Οι μετεωρολογικές μας συνθήκες εξακολουθούν να είναι περισσότερο ακραίες εξαιτίας της επιπλέον ζέστης και υγρασίας στην ατμόσφαιρά μας», επισημαίνει ο Κο Μπάρετ.

«Για τον λόγο αυτό η πρωτοβουλία Alertes για όλους παραμένει προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Ο Οργανισμός του ΟΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού με σύστημα έγκαιρων συναγερμών για τους μετεωρολογικούς κινδύνους μέχρι το τέλος του 2027, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πλέον υποβαθμισμένες ζώνες, όπως στην Αφρική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παλλήνης με χαρά ανακοινώνει την έναρξη των πολιτιστικών του προγραμμάτων για τη νέα περίοδο, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την…

https://youtu.be/dbsnlj7-Mqo Πρώτα στην ατζέντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ο κ. Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας και Πρόεδρος ΣΠΑΥ, είναι τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία λόγω της κλιματικής κρίσης…

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…