Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος και η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος και η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας

Στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πρόσφατα ενεργειακά deals και το αιματοκύλισμα που σημειώθηκε στα Βορίζια της Κρήτης. Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των εξελίξεων αυτών, υπογραμμίζοντας ότι «πολλά ειπώθηκαν και πολλά θα ειπωθούν για αυτό το ιστορικό διήμερο που χώρεσε μέσα σε 48 ώρες προσπάθειες ετών για να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε κόμβο ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή».

Ενεργειακή ασφάλεια και νέες συνεργασίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «Κάθετο Διάδρομο», έναν ενεργειακό διάδρομο που συνδέει Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, καθώς και Σλοβακία και Ουγγαρία, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη. «Αυτός ο διάδρομος πρόκειται να γίνει η κεντρική ενεργειακή αρτηρία της Ανατολικής Ευρώπης», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την ενεργειακή κυριαρχία και ασφάλεια της χώρας.

«Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, ξεκινούν ερευνητικές γεωτρήσεις για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υποθαλάσσιου φυσικού αερίου βορειοδυτικά της Κέρκυρας, σε συνεργασία με την Exxon Mobil», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας.

Η κατάσταση στα Βορίζια και η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στα Βορίζια, τονίζοντας ότι «η πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε». Με φόντο τις τραγικές εξελίξεις, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας, ειδικά στη νέα γενιά των Κρητικών. «Η νέα γενιά θα πρέπει να πεισθεί ότι οι «βεντέτες» και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρών που δεν τιμούν κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η “μαγκιά” δεν είναι να πυροβολείς, ούτε καν στον αέρα σε ένα γλέντι, αλλά να προκόβεις και να αναπαράγεις τις καλές εκδοχές του χθες». Η προτροπή του για αλλαγή νοοτροπίας έρχεται σε μια περίοδο που η κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει φαινόμενα που κοστίζουν ζωές και πλήττουν τον πολιτισμό.

Συμπεράσματα και προοπτικές

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η ευθύνη της διακυβέρνησης δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, αλλά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής. «Αυτή η εβδομάδα είχε από όλα, στιγμές υπερηφάνειας αλλά και προκλήσεις που μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για συνεχή δουλειά», δήλωσε, κλείνοντας με την ελπίδα ότι οι παραβατικές συμπεριφορές θα περιοριστούν και η Κρήτη θα προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω της τις παλιές νοοτροπίες.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr