Η προθεσμία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου και παρά την αυξημένη προσέλευση των τελευταίων ημερών στις περιοχές όπου εξακολουθεί να τρέχει η Κτηματογράφηση, πολλοί θα είναι οι ιδιοκτήτες που θα βρεθούν μετέωροι επειδή αμέλησαν να υποβάλουν δήλωση.Παρά το γεγονός ότι η μη δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο συνεπάγεται ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές διαδικασίες (ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται οι πολίτες να καταφύγουν στα Δικαστήρια), οι πολίτες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να σώσουν το ακίνητό τους, κάτι που ισχύει και για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Ειδικότερα, για τους ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο ή στις περιπτώσεις όπου δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς ή προκύπτουν διορθώσεις που έχουν καταχωρηθεί σε υποθηκοφυλακείο αλλά όχι στο Κτηματολόγιο, αυτό διορθώνεται ηλεκτρονικά με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος.
Ενα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη» ή στις περιπτώσεις όπου κάποιος πολίτης αμελήσει να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο ή δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς ή δεν έχει γίνει καν μετεγγραφή του συμβολαίου του στο Υποθηκοφυλακείο, τότε είτε θα πρέπει να γίνει αποδοχή κληρονομιάς είτε διόρθωση με τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια που έχουν καταχωρηθεί στο Υποθηκοφυλακείο αλλά όχι στο Κτηματολόγιο.
Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μετεγγεγραμμένο συμβόλαιο που υποδηλώνει την κυριότητα στο Υποθηκοφυλακείο, τότε εύκολα γίνεται η καταχώρισή του στο Κτηματολόγιο και η σχετική διόρθωση μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος.
Ουσιαστικά, η διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος αποτελεί μία διοικητική επίλυση, η οποία γίνεται με αίτηση. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχει ο ενδιαφερόμενος τίτλο στο Υποθηκοφυλακείο, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσει τη δικαστική οδό».