Ξενοδοχεία: Μεγαλώνει η οικονομική «μαύρη τρύπα» λόγω κακού Ιουνίου

Ξενοδοχεία: Μεγαλώνει η οικονομική «μαύρη τρύπα» λόγω κακού Ιουνίου

Ξενοδοχεία: Μεγαλώνει η οικονομική «μαύρη τρύπα» λόγω κακού Ιουνίου

||

H συνεχής μετάθεση της έναρξης της σεζόν μεγαλώνει όλο και περισσότερο την «οικονομική μαύρη τρύπα» που απειλεί να ρουφήξει πολλά ξενοδοχεία κυρίως τα συνεχούς λειτουργίας και των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Πολλοί από την ξενοδοχειακή αγορά αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο ήλπιζαν σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τα μέσα Μαΐου και κυρίως από τις αρχές  Ιουνίου όταν έκαναν  τους σχεδιασμούς τους για το πώς θα πάει η σεζόν στην αρχή του τρέχοντος έτους. Δικαίως θα έλεγε κάποιος, καθώς τα εργαλεία αντιμετώπισης της πανδημίας ήταν πολύ περισσότερα και τα όπλα (εμβόλια) αρκετά.

Ωστόσο τελικά η πανδημία δεν υποχώρησε τόσο εύκολα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθυστέρησε – όχι μόνο με ευθύνη την χωρών – με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια συνεχής αναβλητικότητα στις αποφάσεις για άνοιγμα των συνόρων, άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις με αρνητικές επιπτώσεις στις χώρες του νότου μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα που ανέμεναν σαν το μάνα  εξ ουρανού τους τουρίστες από τον βορρά, οι οποίοι με την σειρά τους δεν έβλεπαν και δεν βλέπουν την ώρα να ταξιδέψουν.

«Όλα πάνε πίσω» αναφέρει ξενοδόχος από τη Ρόδο. «Οι Βρετανοί δεν έρχονται, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί μας έβαλαν στην πορτοκαλί ζώνη, οι Σκανδιναβοί ακύρωσαν όλον τον Ιούνιο. Τι μένει, οι ελάχιστοι Ισραηλινοί», σχολίασε στον ot.gr.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η πολιτεία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, ωστόσο οι γενικότερες συνθήκες τελικά δεν ευνοούν μέχρι στιγμής τον κλάδο. Προσθέτει μάλιστα  ότι ένα κακός Ιούνιος μπορεί να σημαίνει και πιο αδύναμος Ιούλιος, γιατί οι μήνες μεταξύ τους είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία.

Έτσι μέχρι στιγμής οι εν γένει σωστές κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των συνόρων στις 14 Μαΐου και την προώθηση της ιδέας του «πράσινου πιστοποιητικού» δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Μέχρι σήμερα να έχουν ανοίξει περίπου το 20% των ξενοδοχείων, πολλά να έχουν ελάχιστες κρατήσεις. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελούν κάποιες πολυτελείς μονάδες τόσο στο Βορρά όσο και το Νότο της χώρας και σε κάποια νησιά οι οποίες εμφανίζουν πληρότητες στο 60-70% ωστόσο όμως και αυτές μπορεί το 2019 να είχαν πληρότητα 100%, την ίδια περίοδο. Το θετικό όμως με τις μονάδες εποχικής λειτουργίας είναι ότι έχουν αναλογικά μικρότερα λειτουργικά κόστη καθώς ανοίγουν συγκεκριμένη περίοδο.

Το ot.gr, αναφέρει: Κατά τα λοιπά τα ξενοδοχεία πόλης φαίνεται να αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρά προβλήματα,  καθώς το city break δεν ανακάμπτει, ενώ και τα συνέδρια βασικός αιμοδότης των ξενοδοχείων της πρωτευούσης και της συμπρωτεύουσας είναι ακόμη στο «μηδέν».

Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση για τα ξενοδοχεία των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που ουσιαστικά δεν έχουν λειτουργήσει σχεδόν καθόλου για ένα χρόνο τώρα.

Με βάση όλα τα παραπάνω ξενοδοχειακοί παράγοντες χωρίς να παραγνωρίζουν ότι το ελληνικό ξενοδοχείο στηρίχθηκε από την πολιτεία όλη αυτή την περίοδο και μάλιστα με ικανοποιητικό τρόπο εστιάζουν στην ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης αυτή τη φορά σε όχι τόσο οριζόντια, όσο ανά κατηγορία μονάδων και να καταρτισθεί ένα σχέδιο επανάκαμψης για το 2022 που θα λαμβάνει υπόψη του την τρέχουσα αρνητική περίοδο και εμπειρία.

Κρίσιμο τρίμηνο

Αναφορικά τώρα με το πώς θα κυλήσει η σεζόν, το ενδιαφέρον έχει εστιασθεί στο τρίμηνο  Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να καταγραφούν υψηλές πληρότητες και εκφράζεται η ελπίδα μιας περαιτέρω επιμήκυνσης της σεζόν σε ορισμένους προορισμούς μέχρι τον Νοέμβριο. Ωστόσο μένει να αποδεχθεί εάν  η σεζόν θα επαρκέσει για να ορθοποδήσει το μέσο ελληνικό ξενοδοχείο.

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι ότι όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι φορέων αποφεύγουν αναφερθούν φέτος σε νούμερα. Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δίνει φέτος έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Επίσης ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης επικεφαλής του Ομίλου IKOS και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προσπάθησε να μη βάλει συγκεκριμένο πήχη σε σχέση με τη φετινή χρονιά περιγράφοντας με γενικό τρόπο, στόχο που μπορεί να κινηθεί πέριξ του 40%.

Τέλος όλοι οι φορείς της ξενοδοχίας τονίζουν την ανάγκη  να «πρασινίσει» σύντομα η χώρα μας γιατί διαφορετικά οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και στην τουριστική οικονομία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ, θα δημιουργηθεί ένας κόμβος μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων, χωρίς ενδιάμεσα συστήματα είπε ο Δ. Παπαστεργίου. Επίσης, αλλάζουν τα…

«Με επικοινωνιακά τρικ μιας ανεπαρκέστατης διοίκησης δεν λύνονται τα προβλήματα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.Το ψέμα έχει γίνει πρώτη φύση της κα Τσεβά και καταβαραθρώνει καθημερινά τον δήμο μας.Τα πράγματα είναι απλά.…

Η Δήμητρα Τσεβά τολμά να μιλήσει για «φθηνή αντιπολίτευση». Μέσα στο θυμό της παραγνωρίζει ότι τόσο εκείνη, όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ζαφειρόπουλος, δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις…