Κώστας Τσιάρας: Στήριξη για αγρότες και διευθέτηση προβλημάτων

Κώστας Τσιάρας: Στήριξη για αγρότες και διευθέτηση προβλημάτων

Νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες ανακοίνωσε σήμερα (21.12.2025) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας. Όπως τόνισε, μεταξύ των προϊόντων που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση είναι και η μηδική, γνωστή και ως τριφύλλι αλφάλφα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα προχωρήσουν οι απαραίτητες διευθετήσεις στα ζητήματα του Κτηματολογίου, του ΚΑΕΚ και της ΑΤΑΚ.

Διάλογος και ικανοποίηση αιτημάτων

Ο Κώστας Τσιάρας επανέλαβε την ανάγκη για διάλογο, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη ικανοποιηθεί οι περισσότερες αιτήσεις των αγροτών, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. «Η πρόσκληση του διαλόγου ήταν πάντα ανοιχτή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενίσχυση προϊόντων και διευθέτηση ζητημάτων

Αναφορικά με τα προϊόντα που θα λάβουν επιπλέον στήριξη, ο υπουργός ανέφερε ότι, εκτός από το σιτάρι και το βαμβάκι, θα συμπεριληφθεί και το τριφύλλι αλφάλφα. Αυτή η απόφαση προήλθε λόγω των περιορισμών στη διακίνηση του προϊόντος εξαιτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Επιπλέον, ο κ. Τσιάρας επισήμανε την ανάγκη για τακτοποίηση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα αγροτεμάχια που εμφανίζονται ως κρατικά, αλλά καλλιεργούνται από γεωργούς εδώ και χρόνια.

Προτάσεις και ελπίδες για τον αγροτικό τομέα

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για να διευκολύνει τους αγρότες, όπως η παράταση του προγράμματος ΓΑΙΑ με μειωμένες τιμές στο αγροτικό ρεύμα και η αποδοχή του αιτήματος για αγροτικό πετρέλαιο χωρίς Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Επίσης, ανέφερε την επέκταση της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ στο 100% του ασφαλισμένου προϊόντος και τη στήριξη προϊόντων που πλήττονται από τις διεθνείς συνθήκες.

Ο Κώστας Τσιάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει χώρος για συνεννόηση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κατανοεί τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. «Με υπευθυνότητα από την πλευρά των αγροτών και της κυβέρνησης, μπορούμε να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις που ταλαιπωρούν την κοινωνία», κατέληξε.

Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να αναλογιστούν τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από το 2019 μέχρι σήμερα και την πρόθεση της κυβέρνησης να χαράξει μια Εθνική Στρατηγική μέσω της σύστασης Διακομματικής Επιτροπής, κάτι που αποδεικνύει την αξιοπιστία της απέναντι στα μεγάλα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr