Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, προειδοποίησε για τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, η οποία αναμένεται να διαρκέσει για αρκετούς μήνες, ακόμα και μέχρι το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, οι σεισμοί που πλήττουν την περιοχή ενδέχεται να συνεχιστούν, ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να παρασύρονται από μικρές υφέσεις ή παροδικές εξάρσεις των δονήσεων. Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως η σεισμική ακολουθία είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί προσαρμογή από τους κατοίκους, καθώς ενδέχεται να βιώσουν περαιτέρω σεισμικές δονήσεις μέχρι το καλοκαίρι.
Οι πρόσφατοι σεισμοί μεγέθους 4,5 και 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν τα ξημερώματα και το πρωί της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου, έρχονται μετά από μια περίοδο ύφεσης και υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχιζόμενη επαγρύπνηση στην περιοχή. Ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς οι σεισμοί αποτελούν μέρος μιας παρατεταμένης διαδικασίας.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στους θορύβους που ακούγονται κατά τη διάρκεια των σεισμών, επισημαίνοντας ότι αυτοί προέρχονται αποκλειστικά από τη σεισμική δραστηριότητα και αποτελούν τυπική διαδικασία. Οι ήχοι αυτοί διαφέρουν από τον ηφαιστειακό θόρυβο, ο οποίος προκύπτει όταν το μάγμα φτάνει στην επιφάνεια της γης. Αναφορικά με το ενδεχόμενο ηφαίστεια να εκραγούν, ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι το ηφαίστειο στην περιοχή έχει «ξυπνήσει» και «πιέζει» για να φτάσει στην επιφάνεια, αλλά διευκρίνισε ότι το «τσόφλι» της γης στην περιοχή είναι αρκετά παχύ (έως 8 χιλιόμετρα), καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο για το μάγμα να διαπεράσει αυτή την περιοχή και να φτάσει στην επιφάνεια.
Οι τελευταίοι σεισμοί εντάσεως 4,3 και 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν κοντά στην Αμοργό, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων. Η μεγαλύτερη δόνηση των 5,1 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 09:49 της Δευτέρας, με εστιακό βάθος 15,1 χιλιόμετρα και με το γεωγραφικό μήκος να προσδιορίζεται στα 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με ένταση και υπενθυμίζει στους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.
Στη Σαντορίνη, από την έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση, σύμφωνα με ανακοίνωση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου. Παρά την ύφεση που παρατηρείται στη σεισμική δραστηριότητα, οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του νησιού μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ο πρωθυπουργός είχε ήδη προαναγγείλει την απόφαση αυτή, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας για την περιοχή.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οι κάτοικοι καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να προετοιμάζονται για ενδεχόμενους νέους σεισμούς. Οι αρχές επισημαίνουν ότι η διάρκεια της σεισμικής ακολουθίας είναι αβέβαιη και απαιτεί συνεχείς προσαρμογές και προφυλάξεις για την προστασία των πολιτών.