Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς στα περισσότερα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες κατακλυσμική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η Γαλλία, χθες, ανακοίνωσε ότι την τελευταία εβδομάδα οι νέες λοιμώξεις εκτινάχθηκαν κατά 54%. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 30 ετών και εκτιμά ότι υπάρχουν πλέον νέες εστίες υπερμετάδοσης, όπως τα μπαρ, όπου συχνάζουν νέοι χωρίς να τηρούν κανένα από τα αναγκαία μέτρα. Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς τις επόμενες ημέρες η χώρα πρόκειται να πληγεί και από καύσωνα, με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας αφόρητη τη χρήση μάσκας.
Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, που κατέγραψε το τελευταίο διήμερο διαδοχικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων, των περισσότερων μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στους ρυθμούς της πανδημίας και η Πολωνία, όπου χθες κατεγράφησαν τα περισσότερα νέα κρούσματα σε μία ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.
Μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο νέας έξαρσης των κρουσμάτων και στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «έβαλε στον πάγο» την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Επίσης, θα επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, όπως κινηματογράφους αλλά και τόπους λατρείας (εκκλησίες, συναγωγές, τζαμιά).
Η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία κατά των επισκέψεων σε τρεις περιοχές της Ισπανίας: Καταλωνία, Αραγωνία και Ναβάρα. Οσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στη Γερμανία από αυτές τις περιοχές της Ιβηρικής υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες, εκτός αν προσκομίσουν αρνητικό τεστ. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται, επίσης, η Ρουμανία, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν χθες κατά 1.295, ανεβάζοντας το σύνολο σε 50.886.
Ο κορωνοϊός έκανε για μία ακόμα φορά ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην Κίνα, όπου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων από τον Μάρτιο. Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στις επαρχίες Σινκιάνγκ (112) και Λιαονίνγκ (11). Στο Βιετνάμ, που είχε διαχειρισθεί υποδειγματικά την πρώτη φάση της πανδημίας, κατεγράφη χθες ο πρώτος θάνατος, ενώ διάσπαρτες εστίες λοιμώξεων καταγράφονται πλέον στην Ντανάγκ, το Ανόι και τη Χο Τσι Μιν. Τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων, όμως, στη Νοτιοανατολική Ασία κατέγραψαν οι Φιλιππίνες, με την επιβεβαίωση 4.063 κρουσμάτων.
Η πανδημία παραμένει εκτός ελέγχου, παρά τα περιοριστικά μέτρα, στην πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας , όπου στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τουλάχιστον τρεις νεαροί γιατροί που προσβλήθηκαν από τον ιό. Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντάνιελ Αντριους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων, αυστηρότερων μέτρων. Την ίδια στιγμή, το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, εξαιτίας της όξυνσης του υγειονομικού προβλήματος στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
To όνειρο της «αναίμακτης» επιστροφής στην ομαλότητα διέλυσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει στρατηγική «μηδενικού κινδύνου» για χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς διεθνών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα απαραίτητα ταξίδια, καθώς και περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να παραμείνουν σε προτεραιότητα.