Τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη – μέλη για τον εμβολιασμό των πολιτών τους, όταν θα καταστεί διαθέσιμο το εμβόλιο, παρουσίασε η Κομισιόν.
Έτσι κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες φροντίδας της υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν όσοι είναι άνω των 60 ετών.
Το κριτήριο για την πρώτη ομάδα είναι ο αυξημένος κίνδυνος που διατρέχουν τα μέλη της να μολυνθούν από τον κορονοϊό και για τη δεύτερη αυξημένος κίνδυνος που έχουν σε σχέση με νεότερες ηλικίες για να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες οι οποίες, με την επιβάρυνση από τον Covid-19, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη και θανατηφόρες.
Η τρίτη ομάδα στις προτεραιότητες που θέτει η Κομισιόν είναι οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες ή βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η παχυσαρκία, η υπέρταση, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η εγκυμοσύνη.
Σειρά στη συνέχεια έχουν οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και των μεταφορών, τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας κι εκείνα των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και αμέσως μετά οι εργαζόμενοι που δεν αδυνατούν λόγω της φύσης της εργασίας τους να τηρήσουν μεταξύ τους αποστάσεις, όπως οι βιομηχανικοί εργάτες, ενώ ο κατάλογος ολοκληρώνεται με κοινωνικοοικονομικές ομάδες που μπορούν να χαρακτηριστούν ευπαθείς με το κάθε κράτος – μέλος να ορίζει το ίδιο ποιες είναι αυτές.
Το εμβόλιο, όπως αναφέρεται στα “ΝΕΑ” δεν αναμένεται πριν από το επόμενο έτος. Οι εθνικές κυβερνήσεις όμως, θα πρέπει να έχουν έτοιμες έως τα τέλη Νοεμβρίου τις υπηρεσίες εμβολιασμού, καθώς και να έχουν προμηθευτεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με τον κατάλληλο εξοπλισμό.