Κορονοϊός: Νέες εξελίξεις για τη δράση της δεξαμεθαζόνης

Κορονοϊός: Νέες εξελίξεις για τη δράση της δεξαμεθαζόνης

Κορονοϊός: Νέες εξελίξεις για τη δράση της δεξαμεθαζόνης

||
||

Κορονοϊός: Eλπίδες για σωτήρια δημιούργησε η καταπολέμηση του κορονοϊού το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη. Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία.

Η χορήγηση δεξαμεθαζόνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς του κορονοϊού μείωσε κατά 33% τη θνητότητα, έγινε δεκτή με αισιοδοξία από τους γιατρούς στις ΗΠΑ. Όμως, εμφανίστηκαν και επιφυλακτικοί ζητώντας να δουν περισσότερα στοιχεία.

Η διεθνής πίεση για την ανακάλυψη θεραπείας ή ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού έχει επιταχύνει τις δημοσιεύσεις ερευνών, προκαλώντας σύγχυση σε πολλούς γιατρούς για το αν οι θεραπείες που παρουσιάζονται σε αυτές έχουν όντως αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Αυτό τον μήνα αποσύρθηκε από το βρετανικό ιατρικό περιοδικό “The Lancet” μια σημαντική έρευνα για τον Covid – 19. Τα αποτελέσματα δοκιμών που ανακοινώθηκαν την 16η Ιουνίου από Βρετανούς ερευνητές έδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη, η οποία χρησιμοποιείται για την μείωση της φλεγμονής σε άλλες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, μείωσε τα ποσοστά θανάτων κατά περίπου 1/3 μεταξύ των σοβαρότερα νοσούντων από κορονοϊό, οι οποίοι εισάγονται στο νοσοκομείο.

ΗΠΑ – Νότια Κορέα: Κορονοϊός

Όμως λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας Jeong Eun – kyeong προειδοποίησε ότι η χρήση του φαρμάκου αυτού σε ασθενείς με κορονοϊό ενδέχεται να έχει παρενέργειες.

“Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας σε ασθενείς με διαφορετικές φλεγμονές. Αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει την φλεγμονώδη απόκριση στους ασθενείς, αλλά και την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας συζητεί την χρήση του σε ασθενείς του Covid – 19”, εξήγησε. “Έχουμε καεί και στο παρελθόν, όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και νωρίτερα με εντυπωσιακά αποτελέσματα και , όταν αποκτούμε πρόσβαση στα στοιχεία, αυτά δεν είναι τόσο πειστικά”, δήλωσε η δρ. Κάθριν Χίμπερτ διευθύντρια της μονάδας εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη. Η Χίμπερτ εξήγησε ότι τα δημοσιευμένα στοιχεία θα τη βοηθήσουν να εκτιμήσει τα ευρήματα και να δει ποιοι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο και σε με ποια δοσολογία.

“Ελπίζω πολύ να είναι αλήθεια, διότι αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς μας”, πρόσθεσε, εξηγώντας όμως ότι προς το παρόν δεν θα αλλάξει την αγωγή που ακολουθεί προς το παρόν για τη θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό.

Τα στεροειδή φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποίησε από την πλευρά του ο δρ Τόμας ΜακΓκιν, αναπληρωτής επικεφαλής στο μεγαλύτερο ιατρικό όμιλο της Νέας Υόρκης, τον Northwell Health, όπου οι γιατροί, όπως εξήγησε, χρησιμοποιούν τα στεροειδή σε κάποιους ασθενείς.

“Πρέπει να δούμε πώς είναι η έρευνα με δεδομένο το τρέχον κλίμα των ανακλήσεων (ερευνών)”, εξήγησε ο ΜακΓκιν. “Απλώς θέλω να περιμένω να δω πραγματικά στοιχεία, αν αξιολογήθηκε από ομότιμους και να δημοσιευθεί σε ένα πραγματικό επιστημονικό περιοδικό”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης τοποθετήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, για την Πολιτική Προστασία και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τονίζοντας…

«Η διαχρονική μας θέση είναι ότι θέλουμε περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά πάντα με το αντίστοιχο προσωπικό και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους» είπε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Ισίδωρος Μάδης. Δήμαρχος Παιανίας και πρόεδρος του ΣΠΑΥ.Εστιάζοντας…