Κορονοϊός Ελλάδα: Εντείνεται η ανησυχία των ειδικών για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας και ειδικά στην Αττική.
Κορονοϊός Ελλάδα: Εντείνεται η ανησυχία των ειδικών για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας, μετά τα 354 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. «Η Αθήνα δεν πάει καλά» δήλωσε ο Τσιόδρας από γηροκομείο της Αττικής που εντοπίστηκαν 32 κρούσματα, έρχονται νέα μέτρα στην Αθήνα, δηλώνει ο Σύψας.
Νέος συναγερμός σήμανε την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου για κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο στην Αττική, καθώς ένα στα τρία δείγματα ήταν θετικό.
«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολογος, Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από την επίσκεψή του στο γηροκομείο της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. Ο κ. Τσιόδρας εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « η Αθήνα δεν πάει καλά», ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 % είναι κατακεκλιμένοι.
«Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.
Το γηροκομείο αποκλείστηκε άμεσα και λίγο πριν τις 20:00 στο γηροκομείο έφτασαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, άμεσα οι θετικοί στον κορονοϊό τέθηκαν σε απομόνωση.
Ο διοικητής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε ότι η δομή ελέγχθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο χωρίς όμως να εντοπιστεί τότε κάποιο κρούσμα. Παράλληλα απήυθυνε έκκληση στους εργαζόμενους και τους υπεύθυνους των γηροκομείων να τηρούν αυστηρά τους κανόνες για την προστασία των ηλικιωμένων. «Δεν θέλουμε να δούμε τις εικόνες που είδαμε στην Ευρώπη με τους θανάτους στα γηροκομεία» τόνισε και σημείωσε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν.
Σε ερώτηση για το εάν τηρούνταν τα μέτρα από τους υπευθύνους του γηροκομείου, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι θα αναμένει την έκθεση των ειδικών πριν τοποθετηθεί.
«Να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει», ανέφερε ο κ. Σύψας ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που εισηγούνται πολλοί λοιμωξιολόγοι. «Δυστυχώς έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και παραβίασης των τεσσάρων βασικών κανόνων. Η εικόνα που βλέπουμε έξω δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της κατάστασης της επιδημίας».
Σε ερώτηση για το αν αυτά τα μέτρα επαρκούν, ανέφερε πως «ότι είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει», κι έτσι είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται.
Η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».
Οι παρεμβάσεις στα ΜΜΜ είναι απαραίτητη. «Η χωρητικότητα πρέπει να είναι στο 60%. Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια στις γραμμές». «Μάσκα όλοι μας φοράμε όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους», τόνισε αναφορικά με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.
Ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα, τον πραγματικό αριθμό, σε σχέση με αυτόν που γνωρίζουμε, ο κ. Σύψας ανέφερε: «Το απολύτως βέβαιο είναι ότι έχουμε ευρεία διασπορά στο κέντρο της Αθήνας. Ιδίως σε περιοχές που έχουμε συνωστισμό πολιτών, κι εκεί που κοιμούνται 20 άτομα μαζί στο ίδιο σπίτι. Εκεί έχουμε μεγάλη διασπορά. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά από αυτή που αποτυπώνουμε γι αυτό χρειάζεται εκτεταμένο testing.»