Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στη χώρα μας, μετά τα 97 κρούσματα κορωνοϊού των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, καθώς εκτίναξαν δραματικά τον αριθμό των περιστατικών που καταγράφονταν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα, περισσότερα από τα μισά (52) κρούσματα καταγράφηκαν μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, ενώ 18 από αυτά αφορούσαν Έλληνες επιβάτες πτήσεων προς την Ελλάδα.
Πλέον στο κάδρο των υγειονομικών και κρατικών αρχών βρίσκεται η Ξάνθη με ισχυρή εστία επιδημίας, και άλλες περιοχές με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά και με ιχνηλάτηση που συνεχίζεται. Πρόκειται για την Κοζάνη, την Πτολεμαίδα, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, την Αρκαδία.
Κατά το προηγούμενο διάστημα, πριν αλλά και μετά τις 4 Μαΐου που ξεκίνησε η έξοδος από την καραντίνα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 44 και είχε αποδοθεί σε συρροές κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα και ο αμέσως μικρότερος ήταν 25 κρούσματα στις αρχές Μαίου. Για τουλάχιστον 15 ημέρες του προηγούμενου διαστήματος ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος.
Ωστόσο, η πορεία άλλαξε και μας παραπέμπει στα όσα έλεγε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τιν Απρίλιο όταν περιέγραφε τη διαδρομή της χώρας στην πανδημία με οδήγηση σε δρόμο με στροφές και δυσκολίες που θα απαιτούσαν εναλλαγές στο φρένο και το γκάζι. Ο απολογισμός των προηγούμενων τεσσάρων ημερών δίνει τώρα το σαφές μήνυμα για φρένο στη συνέχεια της διαδρομής.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» επισημαίνεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Τα κατά τόπους lockdown -απαγορευτικά μετακίνησης- βρίσκονται στον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.Προβλέπεται η «καραντίνα» σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων είτε πρόκειται για μια δομή, μια σχολική μονάδα, ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως νομοί ή νησιά.
Ο ρόλος της καθημερινής ανακοίνωσης
Τα δεκάδες νέα θετικά στον κορωνοϊό περιστατικά που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, οδήγησαν και σε αλλαγή της ενημέρωσης, η οποία είχε ανακοινωθεί πως θα είναι εβδομαδιαία – με το πρώτο εβδομαδιαίο, και τελευταίο, δελτίο να εκδίδεται την περασμένη Πέμπτη.
Πλέον θα εκδίδεται καθημερινά επιδημιολογική έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάτι που θεωρείται ότι θα έχει θετική επίδραση και στους πολίτες υπενθυμίζοντας τους τα μέτρα που πρέπει να τηρούν μέσω της ημερήσιας αναφοράς για την εξέλιξη της πανδημίας.
Με την πάροδο των ημερών, κατά τη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ολόενα και περισσότερο δημιουργούνταν από πολλούς μια στρεβλή εικόνα ότι ο κορωνοιός «εξαφανίστηκε», ότι δεν υπάρχουν κρούσματα και πως η κανονικότητα στην οποία επιστρέφει η χώρα είναι εκείνη που γνωρίζαμε προ πανδημίας κορωνοϊού.
Ο απολογισμός του τετραήμερου
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 30 αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν μέχρι και χθες σε 3.049. Από τους 30 ταξιδιώτες, οι 22 είναι Έλληνες. Όλοι έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ξάνθης έχει γίνει γνωστό ότι υλοποιούνται μαζικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και από την Πολιτική Προστασία -συνολικά περισσότεροι από 3.200- και αναμένονται και άλλα αποτελέσματα, εκτός από τα 29 που γνωστοποιήθηκαν χθες πως ειναι θετικά. Είναι προφανές πως ουδείς μπορεί να αποκλείσει και άλλα θετικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 67 άνθρωποι, αριθμός αρκετά αυξημένος με εκείνον που καταγραφόταν πριν απο δέκα ημέρες. Οι 30 ειναι σε κλινικές Covid-19 και οι 37 σε διάφορες ΜΕΘ, ΜΑΦ και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από αυτούς οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Τέλος, από την περασμένη Πέμπτη δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του Sars-CoV-2 σε 182.