Κορωνοϊος: Ανησυχία για ευπαθείς ομάδες και τις χρόνιες επιπτώσεις στους νέους

Κορωνοϊος: Ανησυχία για ευπαθείς ομάδες και τις χρόνιες επιπτώσεις στους νέους

Κορωνοϊος: Ανησυχία για ευπαθείς ομάδες και τις χρόνιες επιπτώσεις στους νέους

||
||

Ανησυχία επικρατεί για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία των νέων.

Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τον Φεβρουάριο του 2020, που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί συνολικά 8.987 κρούσματα, με το 55,4% να αφορά άνδρες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 245 άνθρωποι, κατά μέσο όρο 77 ετών, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν 32 ασθενείς (71% άνδρες).

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη καταγράφονται περισσότερα από 200 νέα κρούσματα καθημερινά.

«Προς το παρόν, φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τάση που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και που θα οδηγούσε λογικά, και σύμφωνα με επιδημικά μοντέλα, σε παραπάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή θα είχαμε ένα διπλασιασμό περίπου των κρουσμάτων που βλέπαμε στις 9 Αυγούστου, φαίνεται ότι έχει περιοριστεί», είπε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Αιτιολογώντας το φαινόμενο ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «η επιβράδυνση αυτή της δραματικής αύξησης ήρθε σχετικά νωρίτερα από τη φυσική εξέλιξη ενός πλήρους δεύτερου κύματος και συμπέφτει με τη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και με ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Αυτή, όμως, η σχετική επιβράδυνση που βλέπουμε δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, με απλά λόγια, η επιδημία εξακολουθεί να ‘σιγοβράζει’», τόνισε.

Ο ρόλος των νέων στη διασπορά του κορωνοϊού

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους νέους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στην εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού τους θερινούς μήνες.

«Η επέκταση αυτής της επιδημίας στις νεαρές ηλικίες, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, από την άλλη ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρόνιες επιπτώσεις αυτής της λοίμωξης, ακόμα και στα ήπια περιστατικά, δεν είναι πλήρως κατανοητές. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες», προειδοποίησε.

Δεν φταίει ο τουρισμός για την έξαρση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι δεν οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού η καλοκαιρινή έξαρση της νόσου COVID-19 παραθέτοντας στοιχεία επί των ελέγχων που έγιναν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με αυτά από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων στην χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 723.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ύστερα από τόσους μήνες ταλαιπωρίας, υπάρχει κούραση. Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός ούτε κουράζεται, ούτε εξασθενεί», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς υπενθυμίζοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας ταχύτητας. Παρά την κατανοητή κούραση, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα καθώς τίποτα, μα τίποτα, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι αποκλειστικά στο χέρι μας και εξαρτάται από εμάς και μόνο».

Τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο

Απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr και του ygeiamou.gr για το τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και την αναγκαιότητα νέων μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, στρατηγική, μοντέλο αντιμετώπισης που να βασίζεται σε οποιοδήποτε γενικό lockdown. Το λέω σε κάθε τόνο, το τονίζω και εγώ. Νομίζω ότι το έχει τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και όλοι. Δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown».

Είπε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για κάθε σενάριο και πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε φορά βασίζονται σε συγκεκριμένα σχέδια. «Δεν αυτοσχεδιάζει κανένας», τόνισε προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ο,τιδήποτε. Θεωρώ, όμως, ότι για άλλη μια φορά και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε, γιατί πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο οι Έλληνες πολίτες ξέρουν τι να κάνουν, πώς να το κάνουν και είναι οι ίδιοι που φέρνουν το αποτέλεσμα».

Ενισχύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση υπενθύμισε ότι από την αρχή της επιδημίας ενισχύθηκε το ΕΣΥ ώστε να είναι λειτουργικό ανά πάσα στιγμή.

Ειδικότερα σήμερα υπάρχουν σε λειτουργία 903 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 203 διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Έχουν προσληφθεί 6.155 ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, τα οποία λειτουργούν κανονικά για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Τέλος, αυξήθηκαν τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό από 800 τεστ/ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου σε 12.000 τεστ/ημερησίως τον Αύγουστο. Ενώ έχει διασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα ευρείας χρήσης που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…