Κοροναϊός: Τρομάζουν οι προβλέψεις για πολλές χιλιάδες κρούσματα – Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει πιο κοντά το lockdown

Κοροναϊός: Τρομάζουν οι προβλέψεις για πολλές χιλιάδες κρούσματα – Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει πιο κοντά το lockdown

Κοροναϊός: Τρομάζουν οι προβλέψεις για πολλές χιλιάδες κρούσματα – Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει πιο κοντά το lockdown

||

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να πολιορκεί την Ελλάδα και το τέταρτο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι στη μάχη με τον κοροναϊό, αφού τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο καλούνται να διατηρήσουν λεπτές ισορροπίες και να πάρουν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. η οποία αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, βάσει των δεδομένων, η λήψη έκτακτων μέτρων για το καλοκαίρι θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, με τα νέα μέτρα να… έρχονται -κατά πάσα πιθανότητα- τη Δευτέρα.

Τα σημερινά 2.327 σημερινά κρούσματα βρίσκονται… πολύ κοντά στις «μαύρες» προβλέψεις που έκαναν λόγο για 3.500 ημερησίως μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ωστόσο και αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά στις εφιαλτικές προβλέψεις ακόμα και για… 18.000 κρούσματα τη μέρα μέχρι τον Οκτώβριο.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο.

Βέβαια, υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξοι που μιλούν για 18.000 ημερησίως! Αυτός ο αριθμός προκύπτει από τα μαθηματικά μοντέλα που θα δημοσιεύσει  το «Βήμα της Κυριακής» και αφορούν την περίπτωση που η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα δεν ανακοπεί.

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε πρόβλεψη για 40-45 θανάτους ημερησίως, ως τον Δεκαπενταύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις δύο θανάτους σε 24 ώρες, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι ακόμα… δεν έχει φανεί η αύξηση των κρουσμάτων σε θανάτους και νοσηλείες.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι γιατροί καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί, ούτως ώστε να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος προστασίας μέχρι το Φθινόπωρο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown

Βάσει των παραπάνω στοιχείων δεν πρέπει να θεωρούμε… απίθανη την επιβολή ενός νέου lockdown το Φθινόπωρο. Αυτό το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, ο κ. Παρασκευής στην ερώτηση εάν «θα κλειστούμε πάλι μέσα το Φθινόπωρο» απάντησε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς. Από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Και επίσης από το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να τηρούμε σωστά τα προληπτικά μέτρα».

«Να τηρούμε σωστά τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, να τηρούμε το μέτρο της απομόνωσης, της φυσικής απόστασης. Αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μετά από ενάμιση χρόνο και συνεχή περιοριστικά μέτρα, έχουμε όλοι μας κουραστεί, η λύση και η οριστική αντιμετώπιση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός» είπε. 

Όσον αφορά στην εκτίμηση του για το πώς θα εξελιχθούν τα… μπάνια του λαού τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Παρασκευής εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λόγω της έξαρσης που έχει εμφανιστεί, η οποία ελπίζει να μην διαρκέσει για πολύ.

Την ίδια στιγμή εκφράζει αισιοδοξία ότι τον Αύγουστο δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση νοσηλειών. «Αλλά θα το ξαναπώ για να μην κινδυνεύσουν οι δραστηριότητες μας, τα μπάνια του λαού και οτιδήποτε άλλο προγραμματίζουμε, υπάρχει μία λύση και είναι ο εμβολιασμός. Ειδικά για τα άτομα άνω των 50» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τονίζει μπορεί τα κρούσματα σε Βρετανία και Ισραήλ να έχουν αυξηθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός. Επίσης η συμπτωματολογία της μετάλλαξης Δέλτα διαφέρει ελαφρά από την προηγούμενη μετάλλαξη, ενώ όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσησης δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή στοιχεία. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να κάνει πιο σοβαρή νόσηση.

Για το αν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τα ποσοστά αυτών που νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, ο καθηγητής απαντά ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις, «αλλά φαίνεται ότι δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλά. Ωστόσο παρουσιάζουν αυξητική τάση».

Πιθανότητες σε… νέο lockdown δίνει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». «Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα loickdown 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να ‘μαζέψει’ σημαντικά την κατάσταση. Τα στοιχεία των ειδικών σοκάρουν, καθώς δείχνουν έως και 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως» λέει χαρακτηριστικά.

Στα 28,5 ο μέσος όρος ηλικίας στα κρούσματα

Όλα αυτά, τη στιγμή που προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού στους νέους.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμάνεα στα social media λίγο μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του τελευταίου 24ωρου από τον ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει ο κ. Αρκουμανέας στην ανάρτησή του ο μέσος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων της Σαββάτου είναι τα 28,5 έτη.

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Μια ακόμη μεγάλη δράση αναδάσωσης του Σ.Π.Α.Υ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025, στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στην περιοχή Πανοράματος Βούλας. Η δράση διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από…

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: 1,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για την ανθεκτικότητα των πόλεων – Πού είναι η Ελληνική Κυβέρνηση;Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση των ευρωβουλευτών…