Με τους δείκτες της πανδημίας να επιδεινώνονται μέρα με την μέρα και τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα πρόθυρα εμφράγματος, φουντώνουν τα σενάρια ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέο πακέτο μέτρων για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία του κοροναϊού.
Αποκλεισμός από εστίαση και καθημερινά self test
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα για ανεμβολίαστους.
Ο αποκλεισμός από την εστίαση και τη διασκέδαση (σε ανοιχτούς χώρους) και καθημερινά τεστ για τις δραστηριότητες τους, είναι μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί προς εξέταση στην κυβέρνηση αν η πανδημία συνεχίσει την φρενήρη της πορεία.
Βέβαιος θεωρείται ο περιορισμός του αριθμού πελατών στα σούπερ μάρκετ ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, όπως επίσης και η επαναφορά της μάσκας παντού.
Ενδεικτική είναι η απάντηση του κ. Γεωργιάδη, όταν ρωτήθηκε εάν οι ανεμβολίαστοι, θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά: «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».
Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κοροναϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Σουπερμάρκετ & λιανεμπόριο
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τα νέα αυτά μέτρα θα αφορούν στα σουπερμάρκετ και το λιανεμπόριο.
«Κλειδώνουν» νέα μετρά για
Έως σήμερα, οι καταναλωτές σπεύδουν στα σουπερμάρκετ με τις αποστάσεις να θέλουν έναν πελάτη ανά 2 τ.μ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, αυτό αναμένεται να αλλάξει και πλέον ένας πελάτης θα επιτρέπεται ανά 7 τ.μ., ίσως και ανά 9 τ.μ.
Υπό εξέταση μπαίνει και το όριο πελατών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.
Υπο διωγμό
Εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεπεράσει τα όρια του, τότε οι εισηγήσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι να υπάρξουν ακόμη πιο δραστικοί περιορισμοί στις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, όπως για παράδειγμα η επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Όπως και να έχει επαναλαμβάνεται πως αυτό αποτελεί ένα ακραίο σενάριο το οποίο θα εξεταζόταν μόνο σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας έφτανε σε σημείο κατάρρευσης.
«Να μην μπορούν να μπουν πουθενά»
Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του διευθυντή στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, τόνισε πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο.
«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εφιαλτική πρόβλεψη για τον Δεκέμβριο
Όλα αυτά, τη στιγμή που τρόμο προκαλούν τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους από κοροναϊό το επόμενο διάστημα.
Ο καθηγητής, με βάση τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, εκτίμησε πως δεν αποκλείεται στα μέσα Δεκεμβρίου να φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους και τους 100 νεκρούς ημερησίως.
Βυθίστηκε στην πανδημία η χώρα – «Κόκκινος» ο μισός χάρτης
Την ίδια ώρα ακόμη 5 περιοχές θα ενταχτούν στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη μετά από εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων. Μαζί με αυτές οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο είναι 22 στον αριθμό, το οποίο αντιστοιχεί στο 44% της Ελλάδας.
Αυτές είναι: η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα.
Στο πορτοκαλί εντάσσονται ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Άρτα.
Οι 22 περιοχές της χώρας που είναι στο βαθύ κόκκινο είναι:
- Θεσσαλονίκη
- Αρκαδία
- Άγιον Όρος
- Αχαΐα
- Λάρισα
- Μαγνησία
- Κιλκίς
- Ημαθία
- Πιερία
- Έβρος
- Πέλλα
- Ξάνθη
- Δράμα
- Μεσσηνία
- Σέρρες
- Τρίκαλα
- Καβάλα
- Κοζάνη
- Καρδίτσα
- Χαλκιδική
- Ιωάννινα
- Φθιώτιδα
in.gr