Μήνας επιστροφής σε μια σχεδόν απόλυτη κανονικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ο Ιούλιος, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έχουν αρθεί και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας.
Τι αλλάζει στη ζωή μας τις επόμενες ημέρες
- Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά, δηλαδή, στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.
- Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.
- Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
- Από την ίδια ημερομηνία -δηλαδή το Σάββατο 12 Ιουνίου, 6 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
- Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.
- Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
- Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.
- Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξουν ξανά μπαρ και κέντρα διασκέδασης και από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο αριθμός των καλεσμένων σε δεξιώσεις στα 300 άτομα από 100 που ισχύει σήμερα.
«Επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων»
Η άρση των μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας δηλώνει με έμφαση η κυβέρνηση, η οποία συστήνει επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, αντισηπτικό κ.α.).
Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι να εμβολιαστούν, ώστε να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν το πολυπόθητο “τείχος” ανοσίας, το οποίο θα φρενάρει την πανδημία.
Ανάρπαστα τα ραντεβού στους 25-29
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό ορόσημο στον πόλεμο με την πανδημία σηματοδοτεί η πρεμιέρα της πλατφόρμας των ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 25 – 29, με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι μεγάλη.
Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης χιλιάδες 25άρηδες προσπαθούσαν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, εκτός της AstraZeneca, καθώς μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης πάνω από 70.000 άτομα είχαν κρίσει το ραντεβού τους.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συνολικά ανοίγουν 420.000 νέα ραντεβού από τα οποία: τα 240.000 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, τα 96.300 της Johnson and Johnson και τα 84.000 το εμβόλιο της Moderna.
Έρχονται τα προνόμια των εμβολιασμένων
Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν το ζήτημα της παροχής προνομίων στους εμβολιασμένους, προκειμένου να πειστούν οι επιφυλακτικοί, αλλά και να καμμφθούν οι ψεκασμένοι με στόχο να χτιστεί γρηγορότερα ένα συμπαγές τείχος ανοσίας στην χώρα μαςκαι να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας η οποία έχει προκαλέσει μόνο στην Ελλάδα πάνω από 12.000 θανάτους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και επιστήμονες που ασχολούνται καθημερινά με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουν αρχίσει να φέρνουν στο προσκήνιο τα προνόμια που θα μπορούσαν να ισχύσουν το επόμενο διάστημα. Ακόμη άλλωστε υπάρχει μία μερίδα πολίτων που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την ανάγκη του εμβολιασμού. Ίσως, πιστεύουν κάποιοι, ότι τα λεγόμενα προνόμια προς τους εμβολιασμένους να λειτουργήσουν ως δέλεαρ για όσους ακόμη το… σκέφτονται.
Τα προνόμια σε εστιατόρια, και σε άλλους χώρους, όπως σε κινηματογράφους και καφετέριες, θα είναι μόνο ίσως μόνο ένα μέρος του «πακέτου προνομίων» για τους εμβολιασμένους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.
Άλλες διευκολύνσεις που εξετάζονται
– Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
– Να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα
-Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
-Να μπορούν εισέρχονται χωρίς τεστ σε διάφορους χώρους, όπως γήπεδα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πότε θα επιτύχουμε την ανοσία
Για τους εμβολιασμούς και την… ελευθερία που αυτοί θα φέρουν, μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Προχωρούμε αργά αλλά σταθερά, το έχουμε δει από τότε που ξεκίνησε η επανέναρξη των δραστηριοτήτων πριν το Πάσχα» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος, προβλέποντας ότι η πλήρης απελευθέρωση αναμένεται να έρθει όταν συμπληρωθούν 7.000.000 εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. «Μέχρι τότε, θα προχωρούμε ανά 15 μέρες εφόσον η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά σε ένα πιο φυσιολογικό περιβάλλον» είπε.
Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή και ειδικότερα για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων που θα έπρεπε ώστε να πούμε ότι τα μέτρα αν δεν τηρηθούν και από τους μη εμβολιασμένους, θα έχουμε κάλυψη συνολικά». «Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτρα υπερβολικά για τους εμβολιασμένους και υποχρεωτικά για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Παράλληλα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι θεωρεί αυτονόητο τον εμβολιασμό όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας.
«Το οφείλουν απέναντι στον εαυτό τους, τους ασθενείς τους και τις οικογένειές τους» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όπως αναφέρει το in.gr