Συναγερμός έχει σημάνει σε ειδικούς και κυβέρνησης καθώς τις τελευταίες ημέρες το ιικό φορτίο στην Αττική είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Καθώς φαίνεται η κατάσταση έγινε οριακή, με τα μισά κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως στην χώρα, να εντοπίζονται στον νομό. Την ανησυχία ενέτεινε και η καταγραφή κρουσμάτων με την Βρετανική μετάλλαξη.
Τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι συνολικά η Αττική βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» – και πολύ πιθανόν να βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου σκληρού lockdown – και όχι μόνον η Δυτική Αττική, όπως συνέβαινε εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Η επιτροπή των ειδικών θα διατυπώσει το πρωί τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά θα ανακοινώσει το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση τις τελικές αποφάσεις.
Πάντως, με βάση τα όσα ισχύουν και τώρα στις «κόκκινες» περιοχές δεν λειτουργούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το λιανεμπόριο λειτουργεί με click away και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα.
Στο «κόκκινο» η Αττική
Όλα δείχνουν ότι η Αττική θα βρεθεί στο «κόκκινο» και έτσι θα ισχύσουν πιο αυστηροί κανόνες, όπως αναφέρεται στο in.gr
Η Επιτροπή των ειδικών είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, και για αυτό τον λόγο εισηγείται η Αττική να αναβαθμιστεί σε περιφέρεια ύψιστου κινδύνου για τη διασπορά του κοροναϊού.
Υπενθυμίζεται ότι από τα χθεσινά 716 νέα κρούσματα, η Αττική είχε για πολλοστή μέρα τη «μαύρη» πρωτιά με 33 μολύνσεις.
Αναλυτικά η κατανομή ανά περιοχή: Ανατολική Αττική: 39, Βόρειος Τομέας Αθηνών: 52, Δυτική Αττική: 13, Δυτικός Τομέας Αθηνών: 53, Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 71, Νότιος Τομέας Αθηνών: 28, Πειραιάς: 56
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεκαήμερο μεταξύ 13- 23 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού στην Αττική, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 66 μεταλλαγμένα κρούσματα.
Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τόνισε στην παρέμβασή του ότι όταν μειώνονται τα κρούσματα ανοίγουμε δραστηριότητες και όταν αυξάνονται τις περιορίζουμε.
Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε εμμέσως το σενάριο του αυστηρού lockdown για την Αττική στη λογική των άλλων «κόκκινων» περιοχών, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και η ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς ως προς τη διασπορά του κοροναϊού.
Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και το σενάριο της λειτουργίας μόνο των Γυμνασίων, ενώ η αγορά επιστρέφει σε καθεστώς click away και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης σε click in shop.
Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθεί το ωράριο από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, ωστόσο στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών έχουν πέσει προτάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ακόμη και στην Αττική.
Όλα τα μέτρα που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων συνήθως ισχύουν τα εξής μέτρα:
- Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
- Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
- Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
Η κατάσταση στη χώρα
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κοροναϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48.259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο μεταξύ, 268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια στιγμή, 1.095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3374 (58.8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.