Κοροναϊός: Στο «μάτι» της πανδημίας η Αττική – Ανησυχία ειδικών για τρίτο κύμα και μεταλλάξεις

Κοροναϊός: Στο «μάτι» της πανδημίας η Αττική – Ανησυχία ειδικών για τρίτο κύμα και μεταλλάξεις

Κοροναϊός: Στο «μάτι» της πανδημίας η Αττική – Ανησυχία ειδικών για τρίτο κύμα και μεταλλάξεις

||

Σε επιφυλακή βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη, ενώ στο επίκεντρο έχει βρεθεί η Αττική.

Την ίδια στιγμή, το τρίτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών και μας απειλεί έχοντας για συμμάχους τις μεταλλάξεις του ιού.

Οι ειδικοί δεν σταματούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στο λεκανοπέδιο που πλέον έχει σταθερά τα μισά κρούσματα που ανακοινώνονται  για όλη την Ελλάδα.

Η Αττική κινδυνεύει να γίνει… Θεσσαλονίκη και το γεγονός αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών και κατ’ επέκταση πίεση στο σύστημα υγείας.

Όπως κάθε ημέρα, έτσι και χθες η Αττική κατακτά τη «μαύρη» πρωτιά , ενώ ακολουθεί η Αχαΐα, για πρώτη φορά μετά τη Θεσσαλονίκη που συνηθίζει να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Σημειώνεται πάντως πως διενεργήθηκαν μόλις 11.391 δειγματοληπτικά τεστ.

Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 260 νέες μολύνσεις, ενώ στην Αχαΐα 43 κρούσματα. Συναγερμός έχει σημάνει και στη Θεσσαλονίκη με 39 κρούσματα, ενώ 29 καταγράφονται στην Εύβοια.

«Βλέπουν» νέα μέτρα στην Αττική

Το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νέα μέτρα στην Αττική δεν αποκλείεται – ακόμη και πριν την προσεχή Παρασκευή.

Μάλιστα, αύριο Τετάρτη θα βρεθούν στη Βουλή οι Βασίλης Κικίλιας, Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς και Παναγιώτης Αρκουμανέας προκειμένου να ενημερώσουν για τα πεπραγμένα αλλά και τις μελλοντικές στοχεύσεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι η μέθοδος «ακορντεόν» ήρθε για να μείνει και θα εφαρμόζεται άμεσα, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική, η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, η εκτόξευση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η διασπορά των δύο μεταλλάξεων -βρετανική, νοτιοαφρικανική- καθώς και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αποτελούν τους παράγοντες που εντείνουν την ανησυχία.

Παρά το γεγονός πως μόλις το προηγούμενο Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, όπως διαμηνύουν οι αρμόδιες Αρχές σε κάθε τόνο, σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί το επόμενο διάστημα θα ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα.

Οι λοιμωξιολόγοι ενημερώνουν την κυβέρνηση ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την Αττική και είναι αντιληπτό πως, σε περίπτωση που η κατάσταση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο Λεκανοπέδιο, τότε θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε όλο το Σύστημα Υγείας.

Στο μικροσκόπιο και οι μεταλλάξεις

Τις τελευταίες ημέρες, οι μεταλλάξεις είναι αυτές που ανησυχούν τους ειδικούς, ειδικά εφόσον αρκετά κρούσματα είναι «ορφανά», κάτι που πρέπει να μας προετοιμάζει για ευρύτερη διάδοσή τους στην κοινότητα.

O καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ , υποστήριξε πως «υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με το πολύ υψηλό ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες».

Ο καθηγητής ωστόσο, σημείωσε πως «και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους». Νωρίτερα, αναφερόμενοι στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ειδικοί από τη Βρετανία υποστήριξαν πως αυτή επηρεάζει την πρωτεϊνική ακίδα του ιού, γεγονός που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Διαβάστε επίσης : Μόσιαλος : Ποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά – Ποια «πιάνουν» τις μεταλλάξεις

Στην Αττική, τις τελευταίες μέρες έχουμε 50 με 80 εισαγωγές ασθενών τη μέρα με κοροναϊό. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον νομό, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες χθες έφτασαν τις 547. Βαθιά στην κοινωνία οι γενεσιουργές διεργασίες νέων κρουσμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εξακτινώνονται σε εύρος που δεν ανιχνεύεται από τα ραντάρ των λοιμωξιολόγων.

Καθώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει 290.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί στο 2,75% του πληθυσμού, η ανοσία ξεθωριάζει και στο κατώφλι δεσπόζει το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ της πρωτεύουσας που ξεπερνά το 60%.

Η κατάσταση στη χώρα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κοροναϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 157.495, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.968 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.417 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 248 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 182 (73.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.

To 86.7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

1.121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.829 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.427 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, όπως αναφέρεται στο in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ, θα δημιουργηθεί ένας κόμβος μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων, χωρίς ενδιάμεσα συστήματα είπε ο Δ. Παπαστεργίου. Επίσης, αλλάζουν τα…

«Με επικοινωνιακά τρικ μιας ανεπαρκέστατης διοίκησης δεν λύνονται τα προβλήματα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.Το ψέμα έχει γίνει πρώτη φύση της κα Τσεβά και καταβαραθρώνει καθημερινά τον δήμο μας.Τα πράγματα είναι απλά.…

Η Δήμητρα Τσεβά τολμά να μιλήσει για «φθηνή αντιπολίτευση». Μέσα στο θυμό της παραγνωρίζει ότι τόσο εκείνη, όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ζαφειρόπουλος, δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις…