Κοροναϊός: Πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Κοροναϊός: Πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Κοροναϊός: Πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Η επιτροπή των ειδικών συζητά για τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού. Τρία είναι τα κλειδιά για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη κατάργησης των περιορισμών: Η πορεία της πανδημίας, η πίεση στο σύστημα Υγείας και η επικύρωση των αποφάσεων από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής καθώς αρκετοί καθηγητές διατηρούν επιφυλάξεις, ειδικά για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Ορόσημο οι αρχές Μαΐου

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τη Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, και καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Ταυτόχρονα προβλέπεται, εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα έως τότε, να σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και να παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό. Και εκεί ο στόχος είναι τα τεστ να καταργηθούν στις 31 Αυγούστου, αλλά αυτό αναμένεται να επανεξεταστεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Ο οδικός χάρτης προβλέπει μετά τις 2 Μαΐου και ανάλογα με τις συνθήκες να γίνουν προαιρετικές οι μάσκες στους κλειστούς χώρους. Εξαίρεση θα αποτελούν οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική μέχρι νεωτέρας.

Στην εστίαση και τα κομμωτήρια η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους τουλάχιστον ως το τέλος Μαΐου. Για τα σούπερ μάρκετ το πιθανότερο είναι να παραμείνουν υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους και σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες να αποφασιστεί τι θα γίνει για τους πελάτες.

Το καλό σενάριο που ωστόσο συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή λιγότερες πιθανότητες είναι όλα αυτά τα μέτρα να ισχύσουν νωρίτερα από τις 2 Μαΐου, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε δεν θέλει να προκαταλάβει τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι ο Μάιος να έρθει με τα λιγότερα δυνατά μέτρα ώστε αυτό να μην αποτελεί τροχοπέδη για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…